gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: In kralj cvička je ...

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.04.2013 18:29

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto so danes sklenili ocenjevanje vin za 41. Teden cvička. Znan je že dobitnik najžlahtnejšega priznanja - kralja cvička. To je postal Robert Jarkovič iz društva vinogradnikov Podbočje.

V vinskem hramu v Gadovi peči so ga popoldne obiskali predstavniki Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, kralja cvička Franc Tomše, aktualan cvičkova princesa Tjaša Metelko, predstavniki Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Zavoda za turizem Novo mesto, člani vinogradniškega društva Podbočje, novinarji in člani družine Jarkovič.

Ta je zagotova najbolj znana in cenjena vinogradniška družina na Dolenjskem, saj je kralj cvička postal že Robertov stric Stane Jarkovič, Robertov brat Toni Jarkovič je bil kar dvakrat kralj cvička - leta 2000 in 2007 - na letošnjem že 41. tednu cvička pa bo krono kralja cvička prevzel še Robert Jarkovič, ki je bil v zadnjih letih večkrat kandidat za ta žlahtni naziv.

V letošnji super finale izbora za kralja cvička sta se uvrstili še dve znani in veliki cvičkovi kleti - Pirc iz Velikega Trna in Martinčič iz Šentjerneja. Kralja cvička za leto 2013 Robert Jarkovič se bo ponašal tudi z visoko oceno 16,40. Drugi rezultati ocenjevanja bodo znani v ponedeljek popoldne. Na letošnjem ocenjevanju je 13 strokovnih komisij ocenilo 1.028 vzorcev vin, od tega je bilo 441 cvičkov.


Besedilo in foto: ZDVD (Zveza društev vinogradnikov Dolenjske)