ruski tank, vojna v ukrajini Svet24.si

Britanski obveščevalci: Rusija v Ukrajini ...

lunin mrk Svet24.si

Ste nastavili ure? Če bo vreme naklonjeno, bo ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic Ekipa24.si

Lukaaaaaaa! Kar je Dončić naredil Phoenixu na 7....

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Nina navdušuje kot model

doncic Ekipa24.si

O, ne, ni tega naredil - je kričal ameriški ...

Novice Šentrupert

FOTO: Iz vojašnice do Lesno predelovalnega centra

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.12.2012 13:51

Obrambni minister Hojs in župan Šentruperta Gole sta podpisala pogodbo o brezplačni odsvojitvi zemljišč celotnega kompleksa nekdanje vojašnice na Puščavi s strani MORS-a na Občino Šentrupert. Na tem območju želi občina vzpostaviti Lesno predelovalni center Šentrupert.

(foto: LAPEGO)

„Naslednje leto v februarju bo sprejet občinski prostorski načrt. Za zemljišča postajajo s tem tudi industrijska cona. Trenutno že tečejo priprave za samo projektno dokumentacijo za pridobivanje gradbenega dovoljenja za posamezne člene lesno predelovalne verige, kot so žaga, laminirnica, sušilnica, peletirnice in logistični center za lesno biomaso,“ je o pomenu podpisane pogodbe povedal župan Občine Šentrupert Rupert Gole.

O tem, kaj je botrovalo odločitvi ministrstva za prenos, pa je obrambni minsiter Aleš Hojs povedal: „Odločili smo se za prenose tistih zemljišč in neperspektivnih prostorov, ki jih ima ministrstvo za obrambo v svoji lasti, na tiste lokalne skupnosti, ki s temi nepremičninami oziroma zemljišči izkažejo nek javni interes. In župan te občine je to izkazal že s svojimi prejšnjimi projekti in mislim, da je prav prenos tega dela zemljišča eden od tistih kamenčkov v mozaiku, ki bo tej občini lahko zagotovil nadaljnji razvoj.“

Mirnska dolina je približno 58-odstotno poraščena z gozdom, letni lesni prirastek znaša več kot 50 tisoč kubičnih metrov. Iz posekanega lesa želijo v LPC Šentrupert, ki bo v prvi fazi velika 12 hektarjev, iztržiti najvišjo dodano vrednost, zato bi v coni predelali kakovosten les v polizdelke (konstrukcijski les, mizarske plošče…) in kasneje tudi v končne izdelke, lesni odpad, ki bo nastajal skozi lesno-predelovalno verigo, pa bi uporabili za energente (sekanci, peleti ...). V coni pa bi bil med drugim prostor za skladiščenje in sušenje okroglega lesa ter prostor za pokrito skladišče in sušenje lesnih sekancev in drv, vizija je tudi vspostavitev tehnološkega parka, v katerem bomo združili znanje in tehnologije na področju predelave lesa.

V prihodnjem letu naj bi se začele priprave na gradnjo prve faze LPC Šentrupert, ki naj bi zaživela leta 2014, predvidoma s štirimi ali petimi členi predelave lesa, kjer bi bilo lahko zaposlenih okoli 30 ljudi. Območje je sicer osnovno komunalno opremljeno, do njega vodi tudi industrijski tir, novi Občinski prostorski načrt Občine Šentrupert pa predvideva tudi razširitev centra na 220 tisoč kvadratnih metrov, kjer bi lahko zaposlitev dobilo okoli 200 ljudi.

V Šentrupertu ocenjujejo, da bo naložba v prvi fazi stala od 6 do 7 milijonov evrov, od tega bo občina zagotovila projektno dokumentacijo za vzpostavitev celotne cone, ostalo pa zasebni investitorji, tudi s pomočjo nepovratnih sredstev.