Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Dolenjske Toplice

FOTO: Izraelski simfoniki v Dolenjskih Toplicah

Piše: M.K.

Čas objave:
06.07.2018 10:08

V Veliki dvorani KKC Dolenjske Toplice je sinoči potekal koncert mladinskega simfoničnega orkestra iz izraelskega Raanane.

Mladinski simfonični orkester iz Raanane (RYO), ki ga vodi dirigent Guy Porat, združuje 70 mladih glasbenikov, gojencev Konservatorija v Raanani v Izraelu. Številni izmed njih so nagrajenci nacionalnih in mednarodnih tekmovanj ter prejemniki prestižnih štipendij AIFC. Veliko jih sodeluje z Mlado izraelsko filharmonijo, mnogi so tudi člani Orkestra Zahodno-vzhodni divan, ki ga vodi Daniel Barenboim.

Orkester Konservatorija v Raanani izvaja dela klasičnega repertoarja in vsako leto naštudira tri do štiri programe. Dejavnost korpusa temelji na sistematični vzgoji (priprava partov, skupinska igra, sekcijsko delo, umetniško podajanje); mladi z osebnim glasbeniškim razvojem prehajajo z ene orkestrske pozicije na drugo, pridobivajo znanje in izkušnje. Učinkovitost in umetniška plodovitost takšnega sistema se potrjuje na številnih nastopih orkestra po Izraelu in na gostovanjih po evropskih državah (med drugim po Franciji in Italiji).

Med mednarodno uveljavljenimi dirigenti, s katerimi je orkester sodeloval doslej, so Jonathan Schiffman (ZDA / Francija), Dmitry Yablonski (ZDA / Izrael) in Aleksej Šacki (Rusija).