1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Mokronog-Trebelno

FOTO: Janez Mejač – drugi častni občan Občine Mokronog-Trebelno

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.03.2016 12:01

14. marca 2006 je začel veljati zakon, s katerim je bila ustanovljena Občina Mokronog-Trebelno. In to je tudi datum, ki ga je tamkajšnji občinski svet izbral za praznik občine.

Sinoči so pripravili svečano akademijo, na kateri so podelili občinska priznanja, slavnostni govornik pa je bil predsednik republike Borut Pahor.

„S posluhom za malega človeka, z dobrim načrtovanjem celostnega razvoja občine in s sodelovanje smo v dobrih devetih letih, kolikor imamo spet svojo občino, uresničili marsikatero željo. Odgovorni v občini po svojih najboljših močeh ustvarjamo razmere za uspešen razvoj in napredek našega prostora, kar pa je možno le z zavzetostjo in slogo članov občinskega sveta ter učinkovitostjo in strokovnostjo občinske uprave. Občine potrebujemo za uspešno delovanje le razbremenitev na nekaterih postavkah, lažji dostop do posameznih ministrstev in državnih uradnikov ter predvsem njihov hitrejši in konkretnejši odziv,“ pravi župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

Letošnji častni občan je Janez Mejač. Naziv je prejel za izjemno obsežen, kakovosten in raznolik prispevek na področju slovenske baletne umetnosti, tako profesionalne kot tudi ljubiteljske, ter za neizbrisen in pomemben pečat k prepoznavnosti Mokronoga kot kraja, iz katerega izhaja in s katerim je vse življenje močno povezan. S svojim delovanjem v Sloveniji in tujini je vidno prispeval ne samo k prepoznavnosti lokalnega prostora, ampak tudi k prepoznavnosti celotne države.

„V čast, v veliko čast mi je, da sem prejel danes to priznanje Občine Mokronog-Trebelno, kajti tukaj sem začel in mogoče bom tukaj tudi končal. V Ljubljani, v drugih državah, po drugih mestih, kjer sem plesal, je bilo pestro. Vračam se pa seveda zelo, zelo rad nazaj v Mokronog, kjer so še vedno moje korenine,“ je o prejetem priznanju v letu, ko bo praznoval tudi visoki jubilej, povedal Janez Mejač.


Priznanji Občine Mokronog-Trebelno sta prejela Gabrijela Cedilnik za požrtvovalno in predano delo v Ženskem pevskem zboru DPŽ Tavžentroža ter za prispevek k razvoju in povezovanju tako pevske kot društvenih dejavnosti v občini ter Marija Koračin za izjemen prispevek na področju društvenih dejavnosti v občini, posebej za vpetost v prostovoljske organizacije, za delo v Rdečem križu in pri soorganizaciji odmevnih množičnih prireditev. Župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver pa je listino Občine Mokronog-Trebelno podelil kolektivu podjetja SEP d.o.o. Mokronog za nenehno rast in razvoj podjetja in s tem za zagotavljanje delovnih mest znotraj lokalnega prostora. V imenu podjetja je priznanje prevzel direktor Edmund Pal.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je najprej čestital županu in občanom ob prazniku ter spričo 25-letnice slovenske države ob koncu govora podaril tudi slovensko zastavo. Najprej je izpostavil pomen občin in obstoječega sistema lokalne samouprave za razvoj Slovenije, v drugem delu pa je ob bližajoči obletnici samostojne Slovenije poudaril, da moramo za doseganje skupnega dobrega preseči razlike in biti enotni, da bomo lahko zagotovili lepo in varno prihodnost našim otrokom in vnukom.

V mozaik včerajšnje prireditve, ki jo je povezovala Petra Krnc, je glasbeni kamenček dodala Glasbena šola Trebnje, zapele so pevke DPŽ Tavžentroža pod vodstvom Gabrijele Cedilnik, ob koncu pa so odprli še razstavo Na obisku doma s fotografskimi utrinki iz leta 1951, ko so se raziskovalci odpravili na teren in posneli vsakdanje življenje ljudi - popisovali so življenje, bivališča in gospodarska poslopja ter vire in načine preživljanja. Z raziskave v Mokronogu in okolici hranijo v Slovenskem etnografskem muzeju 33 zvezkov terenskih zapiskov, 329 fotografskih posnetkov in 116 risb ter več kot 30 predmetov. Delček jih je v sklopu včeraj odprte razstave v času uradnih ur občine in med prireditvamiše en mesec na ogled v avli Upravno-kulturnega

Anton Maver ob drugem občinskem prazniku


Janez Mejač o prejetem nazivu