Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Jon Judež prejel častno pohvalo

Piše: M.J.

Čas objave:
12.08.2019 12:39

Od 2.8. do 10.8. je na Madžarskem v mestu Keszthely potekala 13. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike IOAA 2019, na kateri je tekmovalo 53 ekip iz vsega sveta. V slovensko olimpijsko ekipo petih tekmovalcev se je kvalificiral tudi Jon Judež, ki je junija kot zlati maturant končal šolanje na Gimnaziji Novo mesto.

IOAA 2019 ekipa iz SLO- foto DMFA.jpg
IOAA 2019 ekipa iz SLO
Foto: DMFA

Na olimpijadi so tekmovalci reševali najzahtevnejše naloge iz astronomije in astrofizike, posamezni sklopi so trajali tudi po 5 ur, del tekmovanja je potekal še v nočnem času, ko so s teleskopi iskali ter proučevali zvezde in galaksije. Nekaj posebnega je bil test iz obdelave podatkov, na katerem so morali mladi astronomi iz podatkov, pridobljenih s sateliti, odkriti čim več astrofizikalnih dejstev. Po napornih testih pa je nastopil tudi čas za ogled znamenitosti in tkanje prijateljskih vezi med astronomi in astronomkami iz vsega sveta. 

Jon podelitev- foto IOAA.jpg
Jon na podelitvi
Foto: IOAA

Na svečani zaključni slovesnosti je Jon prejel častno omembo- pohvalo za izjemen dosežek, kar je njegov najizjemnejši uspeh na tekmovanjih iz znanja. Hvaležen je, da je na odru poleg predstavnikov največjih svetovnih velesil v astronomiji in astrofiziki, lahko ponosno razprostrl slovensko zastavo. Tako je na najlepši možen način končal svojo tekmovalno pot, saj jeseni zakoraka naproti študiju v smer raziskovanja neskončnih razsežnosti astrofizike.