Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Črnomelj

FOTO: Jurjevanje s folkloro, glasbo, kreativnostjo in veseljem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.06.2016 12:20

Petkov jurjevanski program po vsebini nakazuje bogat in pester program, ki se bo nadaljeval tudi v preostanku tedna, primeren pa je tako za najmlajše, družine, starejše, skratka za vse generacije in za različne okuse.

FOTO: Jan Kocjan in Sandra Eunice Reis

Organizator RIC Bela krajina danes vabi na zabavo s čarovnikom Samom Sebastianom, na delavnice poslikave telesa s kano in afriške glasbe ter plesa, na predstavitev glasbenikov s festivala Glas mladih, na izdelavo pisanih zapestnic, verižic in čisto pravega Zelenega Jurija ter na rokodelski sejem.

V popoldanskih urah vabljeni na plesno predstavo »Došel je, došel…« v izvedbi Plesnega društva Krokar in na otroški mini folklorni festival Pastirče mlado, kjer se bo s plesom predstavilo 8 otroških folklornih skupin ter na letni koncert Glasbene šole Črnomelj.

Zvečer ob 21. uri vabljeni na uradno otvoritev 53. Jurjevanja v Beli krajini, slavnostni govornik bo evropski poslanec Ivo Vajgl.  V sklopu programa »Pleši, Jure, do jutranje ure« bodo zvečer nastopile folklorne skupine: FS Zeleni Jurij, FS Dragatuš, FS Piskavica iz Bosne in Hercegovine, FS Bartok iz Madžarske in FS Zaite iz Kolumbije. Zaključek večera bo z etno-punk koncertom skupine Happy Ol'McWeasel na EtnoFolk festivalu v črnomaljskem grajskem atriju, z Vodomci v baru Piccolo in z DJ Funaky-jem v Črnomaljski kavarni.

Že v četrtek je bilo v Črnomlju moč opaziti jurjevanski duh.  V večernih urah so Črnomaljci in prišleki iz drugih krajev kresovali v Jurjevanski dragi, kjer so ob gorečem kresu nastopile ljudske pevke Kresnice iz Adlešičev.

Spremno besedo o kresovanju na kresno noč je podal Boris Grabrijan, direktor Javnega zavoda Krajinski park Kolpa. V starih časih je najmanj 6 kresnic hodilo od vrat do vrat. V kolu ivanjih rož, kresničevja in praproti, ki ga je pripravila gospodinja domačije, so pele obredne pesmi s pretekanjem (tj. na način, da se pesem ne preneha). Spremljal jih je tudi fant, ki je piskal na piščal za slučaj, če bi se kresnice zmotile v petju in da se pesem ne bi prenehala, saj so le tako zagotovili blagostanje v družini, srečo in dobro letino. Kresnice so bile nato obdarovane s hrano in vinom.

Nastopili so tudi ognjeni umetniki (Fire Artist), ki se trenutno nahajajo na mednarodni mladinski izmenjavi Clowns with borders v Rimu pri Adlešičih.

Čez dan pa je v sodelovanju z Mladinskim centrom Bit je potekala družinska delavnica Bodi eko, ki so se je udeležili otroci in pri tem izdelovali barvite potiske na platnene eko nakupovalne vrečke ter bili sproti ozaveščani o recikliranju in uporabi do narave prijaznih izdelkov. V Mestni muzejski zbirki pa je potekalo strokovno predavanje o redovnicah iz leta 1251 in o njunem pomenu za Črnomelj, ki ga je pripravil zgodovinar Janez Weiss. RIC Bela krajina je med drugim odprl tudi nove coworking prostore Kreativa 23.