kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Črnomelj

FOTO: Jurjevanjski petek s pestro paleto dogodkov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.06.2015 09:28

V Črnomlju se nadaljuje 52. Jurjevanje v Beli krajini. Petkovo dogajanje je pospremila uradna otvoritev in številni spremljevalni dogodki skozi ves dan.

FOTO: Tomislav Urh

Jurjevanski petek se je pričel s snemanjem oddaje Dobro jutro, jutranjo oddajo Televizije Slovenija, v starem mestnem jedru Črnomlja. Od zgodnje ure zjutraj pa do večera je na Ulici Mirana Jarca potekal festival vzajemnosti in kreativnih idej – »Smnj-na-plac!«.

Čez dan se je odvijal pester program, del katerega je bil tudi Bazar nevladnih organizacij Jugovzhodne Slovenije, kje se je predstavilo več kot 20 društev. Vključeni so bili tudi glasbeni nastopi mladih talentov, živa knjižnica, gledališka predstava in še več. Na Ulici Staneta Rozmana je pod vodstvom RC Simon in ŠD TI SI FIT potekala delavnica »Z gibanjem do zdravja«, kjer so se lahko razgibali naši najmlajši. Obiskovalci so spoznali tudi Zumbo, latino in step aerobiko. Delavnica bo z različnimi vadbami potekala tudi danes in v nedeljo.

V zanimivem strokovnem predavanju je zgodovinar Janez Weiss v Mestni muzejski zbirki Črnomelj v luči novih virov povedal več o začetkih gradu in naselja Vinica. Obiskovalci so v Cerkvi Sv. Duha prisluhnili kitarskemu koncertu Frana Živkovića, ki je bil izveden v sklopu Poletne šole kitare. Med dogajanjem je ljudi pozdravljala in se z njimi družila maskota v videzu pastirja, ki je vsekakor popestrila dogajanje.

Na glavnem odru je pozno popoldne potekala delavnica, kjer so se imeli obiskovalci možnost naučiti srbskih plesov in pesmi pod vodstvom srbske folklorne skupine ORO iz Niša. Sledil je folklorni nastop Društva Žumberčanov in prijateljev Žumberka. Na glavnem odru je zazvenel tudi zvok harmonike, saj so obiskovalcem zaigrali učenci Glasbene šole Črnomelj.

Ob 21.00 uri je bilo na glavnem odru uradno odprtje 52. Jurjevanja v Beli krajini, kjer je obiskovalce nagovorila častna gostja ministrica za kulturo Republike Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar. Po slavnostnem odprtju je sledil folklorni program »Pleši Jure do jutranje ure!«. Obiskovalce so navdušili plesi, pesmi in glasba tujih gostujočih skupin - FS Xaréu d’Ochobre iz Španije, FS Iskorka iz Rusije in FS ORO iz Srbije. Prav tako pa so belokranjsko tradicijo in kulturo predstavile FS Zeleni Jurij Črnomelj, MFS Ivan Navratil Metlika in KUD Božo Račič Adlešiči.

Po kulturnem programu so se imeli obiskovalci možnost sprostiti ob koncertu Don Mentony Banda v grajskem atriju, kjer se je začel EtnoFolkFest, ki so ga organizirali KBŠ, MKK in MC BIT. V Baru Piccolo so obiskovalcem igrali Vodomci, v Črnomaljski kavarni pa glasbena skupina Samorog.

Danes bo spet pester dan, saj se bodo na odrih zvrstili mnogi zanimivi nastopajoči, potekal bo rokodelski sejem, otroške delavnice, odprta bo Črnomaljska tržnica … Tudi za športne navdušence bo poskrbljeno, saj bo RC Simon tudi danes izvajal delavnice različnih vadb, potekal bo pa tudi družinski kolesarski izlet »Goni kolo«. V folklornem programu »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo …« se nam bodo predstavile FS Iskorka iz Rusije, Celjska folklorna skupina, FS Xaréu d’Ochobre iz Španije, FS ORO iz Srbije in domača FS Dragatuš.