Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Črnomelj

FOTO: Jurjevo v Črnomlju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.04.2013 21:07

Ker je letos malce zagodla zima, je Zeleni Jure namesto iz brezovih vejic narejen iz bršljana, prav tako pa prirediteljem jurjevanja ni uspelo najti tršlikovine iz katere bi lahko pokazali kako se izdelujejo piščalke in rogovi. Fantje namreč pravijo, da ni mezge, kar pomeni da ne bo nič piskalo.

Danes je potekalo črnomaljsko jurjevanje in črnomaljsko obredje v izvedbi Folklorne skupine Zeleni Jurij Črnomelj ter dveh gostujočih skupin. Predstavila sta se OŠ Mirana Jarca iz Črnomlja ter KUD Marof iz Novega Marofa na Hrvaškem.

Na čelu Črnomaljskega jurjevega sprevoda, ki se od pastirskih sprevodov deloma razlikuje, so fantje, ki piskajo na rogove iz lesnega lubja, sledi pa jim drevo - mlaj. Zelenega Jurija, to pomladansko božanstvo, predstavlja fant odet v zelenje, z njim pa stopajo dekleta in prepevajo priložnostno pesem Kirales, kateri sledi Črnomaljsko obredje s pesmima Črnomaljsko kolo oziroma Aj zelena in Must.

Posebnost Črnomaljskega musta je v zajetju, ko dekleta in fantje sklenejo krog okoli obiskovalcev (jih zajamejo), le-ti pa se odkupijo s skromnim darom in rešijo ven.Ob koncu obredja, se sprevod odpravi do bližnje reke, kjer Zelenega Jurija vržejo vanjo s čimer prosijo za dobro letino.