meditacija Dobra karma

Astrologinja svari: prizanešeno vam ne bo nič, a...

crystal hefner Svet24.si

Hefnerjeva vdova v zvezi z drugim, še vedno pa ni...

kozelj sds velenje sveta masa tw Reporter.si

Česa takega še nismo videli! Velenjska SDS pred ...

bruselj, zapor Svet24.si

VIDEO: Iz helikopterja bruhal na dvorišče ...

gantar Necenzurirano

V imenu korone polnijo ordinacije in žepe ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

Huawei Njena.si

Huawei v pisano jesen vstopa s pisanim naborom ...

Novice Krško

FOTO: Kako dolg je čas?

Piše: KD Krško

Čas objave:
15.01.2020 08:40

Kulturni dom Krško in Valvasorjeva knjižnica Krško pripravljata filmsko-literarni večer, s pisateljem Matetom Dolencem in režiserjem Miho Čelarjem. Dogodek bo v četrtek, 16. januarja, ob 18. uri, s predstavitvijo zadnje knjige Mateta Dolenca Kako dolg je čas, nadaljeval pa ob 19. uri s krško premiero filma iOtok.

O filmu iOtok
»Včasih, ko stojiš na robu otoka, lahko vidiš tako daleč, da zagledaš sebe v hrbet.«
- Mate Dolenc

iOtok je celovečerni dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti. Učiteljica joge Lada in ladijski kuhar Lucio ustanavljata mestni odbor, da bi otoku priskrbela pravni status in ga tako zaščitila pred agresivno turistično industrijo. Ta hoče Biševu vzeti staro šolo ter jo preurediti v turistični center z multimedijskimi prezentacijami in zasloni na dotik.

Mate Dolenc je Biševu in Jadranu posvetil kar osem knjig. Z režiserjem Miho Čelarjem sta pozimi 2017/2018 z majhno filmsko ekipo sledila borbi Biševljanov in jo v živo predstavila na spletni strani www.iOtok.eu. Zgodbo je spremljalo več kot 132.000 gledalcev iz več kot desetih držav, od tega več kot 45.000 iz slovenije. Njen razplet in koneca pa zdaj prinaša celovečerni dokumentarni film.

Ob premieri je pri založbi Beletrina izšla tudi knjiga Mateta Dolenca: KAKO DOLG JE ČAS.

O knjigi Kako dolg je čas
Pravljice o nilskem konju, ki se odzove na globalno segrevanje, volkovih, ki so lahko v tropih kot ljudje, jegulji, ki ribiča zvito prosi za življenje, pa o trotu, ki pravzaprav nič ne dela, pa se ima fino, ali pa o čebeli, ki ne zna več poti nazaj domov, ker jo motijo vsi ti signali mobitelov in jo potem k sreči avtor zapelje z avtom domov, pa o ježevcu Ivanu, ki je čez zimo v gostilni na Rožniku naredil skoraj toliko škode kot tisti legendarni Ivan, zaradi katerega se zdaj otrokom ježijo lasje, ker morajo brati njegove črtice ... To niso pravljice samo za otroke, ki bodo navdušeni nad dogodivščinami živali, so tudi pravljice za odrasle, ki bodo izvedeli celo o tem, kar je Homer zamolčal, namreč zakaj se je Odiseju zmešalo. Tisto s sirenami ne drži ... bil je morski pajek.
Mate Dolenc
Mate Dolenc (1945, Ljubljana) piše romane, novele in mladinsko literaturo. Bralcem je najbolj poznan po romanih,Morje v času mrka, Pes iz Atlantide, Ozvezdje Jadran, Aleluja Katmandu, Vampir z Gorjancev. Za svoja dela je bil nagrajen, leta 1986 je prejel Levstikovo nagrado in leta 1995 nagrado Prešernovega sklada.