Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

FOTO: Knjigo pospremili s kulinaričnim doživetjem

Piše: ZPTM Brežice

Čas objave:
06.02.2018 07:00

Obeležitev izida knjige »Okusi Posavja« se je za nekatere povabljene nadaljevalo tudi po okrogli mizi v avli Upravne enote v Brežicah. Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice je prisotne novinarje povabil, da ob tej priložnosti ostanejo v Brežicah in doživijo lokalno kulinariko tudi iz prve roke, neposredno pri ponudnikih.

Povabljeni gostje so prenočili v Hotelu Splavar in se zjutraj odpravili na grajski zajtrk in ogled Posavskega muzeja Brežice. Po prisrčnem sprejemu so se sprehodili skozi številne sobane gradu, ki so vsaka zase pričarale del zgodovinskega dogajanja, ki so ga predstavljale. Seveda so bili gostje najbolj navdušeni nad Viteško dvorano, edinstvenim biserom stenske baročne poslikave. Posedli so se v stole in se zatopili v podobe fresk na stenah. Letošnje leto je za Posavski muzej Brežice še posebno slavnostno, saj obeležujejo 300. obletnico smrti slikarja Frančiška Karla Remba, ki je zaslužen, da so zidovi Viteške dvorane dobili tako krasne podobe, ki jih lahko občudujemo še danes.

Pot so nadaljevali na Bizeljsko, in sicer najprej na ogled repnice Najger. Sprejela jih je Aljoška Najger, jim razkazala podzemni svet repnic in jim s šaljivimi vložki popestrila degustacijo vin. Večina prisotnih za to bizeljsko posebnost sploh še ni slišala. Repnice so namreč jame, ki so v preteklosti kopali v kremenčevem pesku, kjer so čez zimo shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice tudi dobile svoje ime. Po opustitvi tovrstnega načina shranjevanja so repnice postale eden izmed spomenikov preteklega časa, mnogi vinogradniki pa so jih preuredili v prostor za shranjevanje vina ter pokušino vin. Očarani nad zmesjo lepot narave in marljivih človeških rok, ki so repnice klesale in jim dale edinstven podobe, so gostje odšli na kosilo v le streljaj oddaljen Pension Merkež.

Domačnost in sproščenost gostiteljev, Karla Blažinčiča in Renate Gregorina je bilo začutiti že na samem dvorišču. V prijetni sobani, opremljeni s krušno pečjo so na mizo prihajale same dobrote izpod rok gostiteljice. Najprej odlična gobova juha, ki ji je sledil domač piščanec v omaki s svaljki in solato ter zabeljeno kislo zelje, krompir in pečenka. Sledil je pravkar pečen ajdov kolač, še ena znamenitost Bizeljskega. Toplina prostora in odlična hrana je dala gostom poguma, da so celo odpeli vsem znano pesem En hribček bom kupil, ki jo je slavni Anton Martin Slomšek spesnil ravno med službovanjem v farni cerkvi sv. Lovrenca na Bizeljskem. Ker je g. Blažinčič strasten lovec, je gostom z veseljem in ponosom pokazal tudi lovsko sobo, nad katero je bil še posebej navdušen moški del ekipe.

Zadnji del izleta po Bizeljskem se je zaključil v vinski kleti Molipachi. Bojana Berkoviča, vinogradnika, vinarja, ljubitelja in zaljubljenca v vino, bi ljudje lahko poslušali ure in ure. Ob degustaciji suhega sauvignona in traminca, so gostje dodobra spoznali kaj pomeni imeti rad to kar počneš. Pokušina se je nadaljevala z dvema impozantnima rdečima vinoma, cabernet sauvignon in merlot. V vsakem kozarcu je bilo čutiti ljubezen in hkrati spoštovanje do te žlahtne pijače. Po prijetno ogretem zimskem vrtu se je sramežljivo smukal 4-letni vnuk Marcel, ki že sedaj vpija modrosti starega očeta.

S prijetnimi vtisi so se gostje odpravili iz nadregalnega sveta Bizeljskega v zasneženi vsakdan prihajajočega delovnega dne. Veseli, da so se odzvali povabilu ZPTM Brežice in tudi petek namenili spoznavanju malo manj znanih kotičkov občine Brežice. O nas bodo pisali… upamo!