premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Novice Novo mesto

FOTO: »Knjigotapljenje« in predstavitev novomeške kulture na Dunaju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.12.2017 16:37

Društvo knjižničarjev Dolenjske je minuli četrtek skupaj z novomeško knjižnico Mirana Jarca in Slovensko Iniciativo Dunaj – SID pripravilo predstavitev novomeške kulture in ustvarjalcev na Dunaju.

Društvo knjižničarjev Dolenjske in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto sta skupaj s projektnim partnerjem Slovensko iniciativo Dunaj pripravila projekt Knjigotapljenje: slovenska knjižna srečevanja, katerega cilj je podpirati slovensko kulturno delovanje na Dunaju za otroke, mladino in odrasle, ob zaključku leta pa poskrbela še za predstavitev novomeške kulture na Dunaju.

V okviru projekta skrbijo za dostopnost knjig v slovenskem jeziku skupnosti Slovencev na Dunaju in z različnimi aktivnostmi promovirajo novomeško kulturo, njene kulturne ustanove in ustvarjalce ter spodbujajo in nagovarjajo predvsem mlade, ki izgubljajo svojo slovensko identiteto zaradi močne vključenosti v avstrijsko okolje. V okviru Slovenske iniciative Dunaj pa deluje tudi bralni klub za odrasle »Knjižni prigrizki«, katerega člani skozi leto berejo knjige po izboru knjižničarjev iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

V Centru avstrijskih narodnosti je v četrtek popoldnje dramska skupina Knjižnice Mirana Jarca izvedla lutkovno igrico Neubogljivi mucek in navdušila najmlajše, njihove starše, babice in dedke. Sledil je pouk slovenskega jezika malo drugače, kjer so mladi v okviru delavnice pisanja zgodb s pomočjo didaktičnega pripomočka Lego Story Starter ustvarjali na izbrano temo – V iskanju jantarnega zaklada. Gre za inovativen pristop k ustvarjanju zgodb in za metodo, ki zvišuje motivacijo za pisanje in branje, bogati besedni zaklad ter je mladim, ki slovenščine ne uporabljajo v vsakodnevni komunikaciji oz. se je učijo kot tujega jezika, v izjemno pomoč.

Srečanje so zaključili s predstavitvijo izvirnih zgodb, ki so s svojo inovativnostjo in hudomušnostjo navdušile vse zbrane ter se prepustili predstavitvi dunajske kulture predstavnici Slovenskega inštituta na Dunaju.

V projektu sta poleg Mestne občine Novo mesto in Slovenske iniciative Dunaj, sodelovala še Društvo knjižničarjev Dolenjske in podjetje TPV Avto.