ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Koprivnica

FOTO: Ko gre vse narobe

Piše: R.K./PGD Veliki Kamen

Čas objave:
18.11.2018 08:26

Med kuhanjem večerje, v pritličju večstanovanjsko – poslovnega objekta v Koprivnici, je stanovalka dobila telefonski klic in med pogovorom pozabila na ponev s pregretim oljem na štedilniku.

Zaradi tega je prišlo do začetnega požara, ki se je razvil na celotno kuhinjo in se začel širiti po stanovanju. Stanovalci začetni požar
niso mogli pogasiti zato so poklicali na pomoč gasilce na 112. V požaru sta se huje poškodovali dve osebi, pogrešali so tudi enega otroka, ki je v paniki stekel reševati svojega psa, še 6 oseb pa je ostalo ujetih v svojih stanovanjih zaradi gostega in vročega dima, ki je zapolnil stopnišče. Gasilci so morali iz objekta s tehničnim posegom rešiti vse poškodovance in ujete osebe ter hišne živali in se spopasti z ognjem, ki se je širil v klet in zgornja nadstropja stavbe ter zavarovati bližnji plinohram, ki je ogrožal okoliške prebivalce. Pri gašenju se je zaradi porušitve stropa huje poškodoval en gasilec. Reševalci so oskrbeli eno huje opečeno osebo s poškodbami dihal, oživljali osebo zaradi zadušitve z dimom, oskrbeli zlom golenice poškodovanega gasilca in nudili pomoč ostalim lažje poškodovanim osebam. Policija je zaradi večje gruče radovednežev zavarovala kraj dogodka, evidentirala rešene osebe in
posredovala pri umiritvi mame, ki je izgubila živce saj je njen otrok ostal ujet v stavbi, in je s svojim obnašanjem ogrožala varnost gasilcev in reševalcev.

Na srečo pa je pri vsem skupaj šlo zgolj za vajo, ki je potekala včeraj v Koprivnici, v organizaciji PGD Veliki Kamen. Na vaji so poleg domačih gasilcev in prvih posredovalcev iz Velikega Kamna sodelovali tudi gasilci Poklicne gasilske enote Krško, PGD Mali Kamen in gostujočih gasilcev PGD Brezje iz Maribora, dve enoti NMP Zdravstvenega doma Krško, enota policije iz Policijske postaje Krško in skupina prostovoljcev, ki je simulirala poškodovane osebe. Skupno je na vaji sodelovalo 36 gasilcev z sedmimi gasilskimi vozili, 5 reševalcev z dvema reševalnima voziloma, 5 prvih posredovalcev, 2 policista z patruljnim vozilom in 12 prostovoljcev - ponesrečencev. Vaja je pritegnila tudi veliko število obiskovalcev, saj si jo je ogledalo več kot 90 domačinov.

Namen vaje je bil preizkusiti sodelovanje interventnih služb na zahtevnejši intervenciji, v kraju, ki je od osrednje gasilske enote in urgence oddaljen več kot 15 minut vožnje. Vse naloge vaje so bile uspešno in hitro opravljene. Obiskovalci vaje pa so si lahko ogledali kako zahtevno je delo interventnih služb, enot za zaščito in reševanje ter kako pomembna je požarna preventiva.