zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Dolenjske Toplice

FOTO: Kolesarili in hodili so z namenom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.05.2016 16:04

Društvo Sonshine – Evropski center za obravnavo avtizma, Rotary klub Dolenjske Toplice ter Servis in prodaja koles Štangelj so danes organizirali že tretji kolesarski izlet in pohod z namenom – Kolesa sreče.

Druženje v naravi, ki se je začelo nekaj po deveti uri zjutraj, so nadgradili z ozaveščanjem na temo avtizma, zbrana sredstva pa so namenili pomoči družinam, ki živijo z avtizmom.

“Kolesa sreče” so se začela vrteti in tudi ustavila so se na jasi v Dolenjskih Toplicah, vmes so udeleženci prekolesarili dobrih dvajset kilometrov dolg krog okoli Dolenjskih Toplic in Straže, v naravi, pretežno po gozdnih in poljskih poteh. Med izletom sta bila organizirana dva izobraževalna postanka - na prvi postaji, Turistični kmetiji Plavica, so se udeleženci seznanili z zeliščarstvom, na drugi postaji pa s tematiko avtizma. Na cilju sta organizirana zabavni program in srečelov, kjer je glavni dobitek kolo. Dogodek je bil posebej prijazen do družin, izleta pa so se lahko udeležili tudi mlajši kolesarji, stari vsaj 10 let.

Za udeležence so organizirali tudi rekreativni pohod s spoznavanjem naravnih lepot občin Dolenjske Toplice in Straža. Udeleženci so prehodili dobrih deset kilometrov dolg krog po obronkih Straškega hriba, čez nov most v Straži, do Vavte vasi, kjer so se skupaj s kolesarji seznanili s tematiko avtizma. Pot je vodila po naravi, pretežno po gozdnih in poljskih poteh.


Primož Mihelič iz Društva Sonshine, ki je na dogodku predstavil tematiko avtizma poudarja: “Dogodek ni namenjen samo zbiranju sredstev, ampak želimo tudi razširiti razumevanje avtizma. S sredstvi, ki smo jih zbrali na predhodnih Kolesih sreče, smo do sedaj lahko pomagali vsem slovenskim staršem otrok z avtizmom, ki so se odločili za usposabljanje v ZDA in so pri tem potrebovali pomoč. Tudi v prihodnje želimo ohraniti zmožnost pomagati pri usposabljanju vsem družinam, ki so pomoči potrebne.”

Sredstva, ki bodo zbrana na dogodku Kolesa sreče, bodo namenjena za pomoč družinam, ki živijo z avtizmom. Avtizem je najhitreje rastoča diagnoza na svetu. Samo v zadnjih 18 letih se je število oseb z diagnozo avtizma povečalo z 1/1000 na 2/100.