Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

FOTO: Konec novomeškega Tedna kultur

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.06.2015 11:41

S petkovo gledališko predstavo Zamorka, v kateri je nastopilo sedem amaterskih igralskih talentov različnih narodnosti in hudomušno nastavilo ogledalo izključujoči družbi, ki se skozi desetletja komajda kaj spreminja, se je zaključil sedmi Teden kultur, ki ga je v sodelovanju s 14 partnerskimi organizacijami pripravilo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

V šestih dneh, od petka do petka, 12.–19. junija 2015, se je zvrstilo deset žanrsko različnih dogodkov, ki so skupaj prenašali sporočilo o pomembnosti medkulturne dimenzije Novega mesta – od kulturnih nastopov, otroške likovne razstave, okrogle mize za dijake, usposabljanja za strokovne delavce, pa do monokomedije, literarnega sprehoda in stojničnih predstavitev različnih kultur. Dogodkov se je skupaj udeležilo okoli 800 ljudi, od tega okoli 220 nastopajočih. Piko na i dogajanju so dodale štiri restavracije, v katerih so se obiskovalci lahko ves teden v času malic seznanjali makedonsko, srbsko, bosansko in slovensko hrano.

"Sinoči sem gledala zvezdno nebo in zvezd je bilo več kot po navadi. Štela sem jih z očmi, vendar sem se vsakič zmotila, ker nisem bila prepričana, ali sem tisto zvezdo že preštela. Vse so bile iste, čeprav znanstveniki pravijo, da so ene večje, druge manjše, ene svetlobna leta daleč, druge malo bližje. Gledala sem jih od spodaj, z Zemlje. Zame so bile vse samo zvezde. Kaj pa, če tudi nas nekdo gleda ali šteje od zgoraj in se zmoti, ker smo zanj vsi enaki, ena rasa, ki se ji reče ljudje, ker med nami ne vidi drugačnosti?"
Iz predstave Zamorka


foto: Boštjan Pucelj