reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Šentrupert

FOTO: Kozolci, učenci in dijaki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.04.2013 08:53

Do 20. maja lahko osnovnošolci z Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter srednješolci iz vse Slovenije pošljejo svoje ilustracije v okviru natečaja Kozolci so bili nekdaj polni življenja, ki ga pripravljata Občina Šentrupert in tamkajšnja Osnovna šola dr. Pavla Lunačka Šentrupert.

Na izboru bodo izbrali ilustracije, ki ne bodo izdelane s svinčnikom ali suhimi barvicami in ne bodo računalniške. Izbor v razstavo vključenih in nagrajenih likovnih izdelkov bo pripravila strokovna žirija, nagrajene ilustracije pa bodo ostale del zbirke ilustracij OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert. Osrednja tema so kozolci, ki danes izginjajo s svetlobno hitrostjo, v Šentrupertu pa so jim postavili muzej, s katerim jih želijo ohraniti in učiti širšo javnost o kozolcih, razvoju kozolcev na Slovenskem, o njihovi uporabi, o mojstrih, ki so jih izdelovali, o naročnikih ...

„Pri ilustriranju je na delu veliko domišljije. Mi smo ta izhodišča podali, ker Šentrupert postaja vedno bolj prepoznaven po kozolcih. Tematika kozolca se na ta način nekako odpira v neki novi luči za celo Slovenijo, ne samo za Mirnsko dolino in občino Šentrupert. Mladi ustvarjalci bodo razmišljali o kozolcu bodisi bolj realno, se pravi o samih kozolcih v Deželi kozolcev ali Simončičevem toplarju, ali pa bolj domišljijsko. Kozolec je lahko v domišljiji marsikaj,“ pravi župan Rupert Gole. (- pripeta tonska izjava Ruperta Goleta)

Za izviren likovni izraz in najbolj prepričljivo podobo v kategoriji srednjih šol bodo prejemnici ali prejemniku nagrade kriti vsi stroški enotedenske udeležbe na mednarodni šoli ilustracije v mestu Sármede v Italiji, ki jo vodijo vrhunski ilustratorji in se je udeležujejo študentje likovnih smeri z vsega sveta. Nagrajenec ali nagrajenka v kategoriji višjih razredov osnovnih šol pa se bo lahko udeležil-a enodnevnega izleta in ogleda pravljičnega in slikovitega centra ilustracije – mesta Sármede v Italiji.

Na lanski natečaj Zgodbice grofice Barbo je prišlo 21 prijav v mlajši in 16 v starejši kategoriji, v nadaljnji postopek pa se je uvrstilo 36 del, ker je bila ena prijava nepopolna. Med srednješolci je zmagala Sara Omovšek, med osnovnošolci pa domačinka Eva Gričar.

Rupert Gole o natečaju ilustracij 2013