Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Krško

FOTO: Krčani predstavili čokoladno vino

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.05.2016 18:36

Z namenom dobrega sodelovanja slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov je OOPZ Krško danes organizirala predstavitev in degustacijo čokoladnega vina in penine Primus in Cosmus ter čokolade brestaniškega vinarja – podjetnika Aleša Kuneja.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško že nekaj let poslovno sodeluje s hrvaško največjo obrtniško asociacijo – Obrtničko komoro Zagreb, s katero ima podpisan sporazum. Namen sodelovanje je povezovanje obrtništva in podjetništva med Slovenijo in Hrvaško, med Krškim in Zagrebom.

Rezultati tesnega sodelovanja so nešteti, od izvedbe poslovnih srečanj, raznih strokovnih dogodkov različnih panog (frizerstvo, cvetličarstvo, gradbeništvo, kovinarstvo, tekstil, elektro, itd), sodelovanje v evropskih projektih in ostalo. Vrsto let skupno nastopajo na sejmih tako v Sloveniji, kot na Hrvaškem.

V lanskem letu je krška obrtniška organizacija skupaj s hrvaškimi kolegi ustanovila obrtno-podjetniško zadruge s sedežem v Zagrebu, katere prvotni namen je skupno kandidiranje na javnih naročilih tako na Hrvaškem, kot v Sloveniji. V letošnjem letu je Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško preko prej omenjene zadruge postala t.i. servis podjetnikom iz celotne Slovenije pri urejanju in pridobivanju dokumentacije za delo in poslovanje na Hrvaškem. Zbornica zelo konstruktivno in uspešno sodeluje z Veleposlaništvom RS v Zagrebu, in sicer ekonomskim svetovalcem mag. Jakobom Štunfom, tako pri svetovanju in pomoči podjetnikom iz celotne Slovenije pri vstopu na hrvaški trg, so sporočili iz zbornice.

Z namenom nadaljnjega dobrega sodelovanja slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov je zbornica danes organizirala predstavitev in degustacijo čokoladnega vina in penine Primus in Cosmus ter čokolade brestaniškega vinarja – podjetnika Aleša Kuneja. Organizatorji so pripravili odličen in strokovno ter medijsko odmeven dogodek, katerega se je udeležilo kar nekaj vidnih predstavnikov iz hrvaške strani, in sicer predstavniki Zagrebačke županije, predstavniki Grada Zagreba, predstavniki Obrtničke komore Zagreb in predstavniki iz vinarske stroke. Iz slovenske strani sta se dogodka udeležila krški župan mag. Miran Stanko, ekonomski svetovalec Veleposlaništva RS v Zagrebu, mag. Jakob Štunf, katera sta v nagovoru dejala, da sta Slovenija in Hrvaška druga drugi pomemben partner tako na političnem, kulturnem, predvsem pa na gospodarskem področju. Občina Krško je skupaj s posavskimi občinami prav pred kratkim sklenila dogovor o skupnem sodelovanju z Zagrebačko županijo, predvsem na področju črpanja evropskih sredstev. Na dogodku se je Zagrebčanom predstavila tudi Občina Krško s turistično ponudbo, s poudarkom na  Gradu Rajhenburg.

Vinarstvo Kunej je predstavilo čudovito zgodbo, katero so poimenovali »ko se vino sreča s čokolado«. Rezultat te zgodbe je edinstveno in posebno vino za sladokusce – čokoladno vino. Hiša trt, vina in čokolade je imenitnim gostom servirala zmagovito penino Primus in Cosmus, ki nosi ime po našem olimpijskem in svetovnem prvaku Primožu Kozmusu.  Penino so pripravili v sodelovanju s Kozmusom, saj grozdje iz katerega pridobivajo to zmagovito kapljico pridelajo v vinorodnem okolišu od koder prihaja slovenski športni junak Primož Kozmus. Primož je sezul športne čevlje in obul podjetniške, saj ima prav v Brestanici svoj hostel, v kratkem bo odprl tudi lastno gostilno in delček svoje podjetniške poti je predstavil pred zagrebškim avditorijem.

Krška obrtna zbornica se zaveda pomena tovrstnega sodelovanja, ki je izrednega pomena tako za podjetništvo, kot tudi za celotno krško gospodarstvo, zato so Krčani izkoristili priložnost sodelovanja z bližnjim Zagrebom, ki se ponaša z več kot milijonsko populacijo. Z izvedenim dogodkom dokazujejo, da v podjetništvu in gospodarstvu ni meja, so le priložnosti, katere ob ustrezni realizaciji dajejo rezultate in dobrih rezultatov si želijo tudi v bodoče, so še zapisali v sporočilku za javnost.