Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Kać

FOTO: Kresovci navduševali v Kaću

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.07.2015 05:54

Člani FD Kres so se vrnili z gostovanja v Srbski avtonomni pokrajini Vojvodina. V Kaću pri Novem Sadu so Kresovci na 3. mednarodnem folklornem festivalu »Šajkaši«, predstavljali Novo mesto in Slovenijo.

Skupaj s skupinami »Velen« Boskovice iz Češke in skupino »Kéve néptáncegyüttes« Ráckeve iz Madžarske ter nepozabnimi domačimi skupinami, so navdušili številne obiskovalce na petdnevnem festivalu, ki se je odvil v Kaću, od koder prihaja gostiteljska skupina KUD »Sveti Sava«.

V času festivala so kresovci na večernih koncertih prikazali dolenjske ter štajerske plese, tudi v centru Novega Sada, v Zmajevem ter v Kisaću. Navdušenje je bilo na vseh nastopih veliko, predvsem pristno pa je bilo na dnevnem nastopu v domu za otroke in odrasle s posebnimi potrebami Veternik, kjer so jih srčno sprejeli in pogostili.

V času festivala so se trudili prikazati stare ljudske običaje kot je dvorjenje dekletom, fantovščina in preprosta zabava po uspešno opravljenem delu. Z značilnim dolenjskim veseljaškim in preprostim obnašanjem so kresovke in kresovci tako navdušili domačine, da je vsaka in vsak od njih imel na desno tri, na levo tri.

Da pa dan ni šel v nič, so se na večerne nastope pripravljali cel dan. Del tamburaške skupine, ki je tudi spremljala odraslo folklorno skupino na gostovanju, je ogrevala prste kar v poročni dvorani hotela, kjer so bivali, pevci so se učili novih pesmi ter pilili stare, plesalci pa so brusili svoje pete, da so bili pripravljeni na vsakodnevno povorko skozi mesta in vasi Vojvodine, kjer so zaradi pisanosti oblek poželi velik aplavz in navdušenje že na poti na kraj dogajanja. Ker pa so bili dnevi vroči in se je ozračje segrelo tudi do 37 stopinj, si je celotna ekipa privoščila razgibavanje nog in rok ter ohladitev v bazenu v Novem Sadu.

Organizatorji KUD »Sveti Sava« so bili nad člani FD Kres iz Novega mesta navdušeni in kot je dejal umetniški vodja njihove skupine, Maksim Brekić, so kresovci glavni zadetek in krasna ekipa, ki kar kliče po dodatnem sodelovanju. FD Kres so z udeležbo na tretjem mednarodnem folklornem festivalu »Šajkaši« vrnili obisk srbski skupini KUD »Sveti Sava«, ki je letos gostovala tudi na enajstem mednarodnem folklornem festivalu SloFolk 2015, ki je potekal v Artičah, v Novem mestu, v Šentvidu pri Stični in v Velikih Laščah. "Ker se je sodelovanje med skupinama pričelo že aprila 2015 na SloFolku v Novem mestu, sta si vodji festivalov ob večerni sprostitvi izmenjala tudi par nasvetov, predlogov, tako da lahko pričakujemo še kakšno sodelovanje med skupinama," so sporočili iz FD Kres.

Ker pa druženje in komunikacija kresovcem ni nikoli delala težav, lahko na mednarodnem folklornem festivalu SloFolk 2016 pričakujemo katero od skupin, ki je bila udeležena na tokratnem festivalu v Srbiji.