Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Krka skozi moje oči

Piše: R.K.

Čas objave:
28.03.2021 21:37

Ribiška Družina Novo mesto je kot organizator natečaja z naslovom Krka skozi moje oči skupaj s partnerjema v tem projektu, Zavodom Novo mesto in studiem Foto Asja, v mesecu januarju 2020 razpisala fotografski natečaj na temo reke Krke.

Sodelovalo je 20 fotografov (Alen Zulić, Anita Kožar, Darja Cesar, Darko Jakovac, Elica Pavlič, Erik Conteras Menciger, Jan Zalaznik, Joško Šimic, Jože Hanc, Juan Conteras, Jure Gombač, Luka Rifelj, Marina Menciger, Marko Habjan, Matjaž Šimic, Mitja Habjan, Stane Penca, Tomaž Mikec, Urška Juršak, Vane Urh) s skupno 82 fotografijami.

Ocenjevalno komisijo so sestavljali Zoran Leko, Črt Šuštar (Ribiška družina Novo mesto), Matjaž Kuzma (Zavod Novo mesto), Damjan Kozjan (Foto Asja) ter mednarodno priznani fotograf Borut Peterlin. Komisija je imela težko delo, kajti odziv na natečaj je bil odličen in prispelo je veliko dobrih fotografij.

Ribiška družina Novo mesto je po presoji komisije in strokovnih utemeljitvah fotografa Boruta Peterlina podelila naslednje nagrade:
1. nagrada: TOMAŽ MIKEC
Na tej fotografiji se svetloba vali po vodi in avtor je z daljšim osvetlitvenim časom pričaral svilnatost gladine Krke, ki nežno teče proti morju. Fotografijo zaokroži objem mogočnih dreves, kot nemih opazovalcev. In tako vzdušje pozoren opazovalec podoživi, kar je magija fotografije, kot medija. (Borut Peterlin)
2. nagrada: ALEN ZULIĆ
Predstavljam si, da se bodo gledalci ob prvem pogledu na fotografijo vprašali ali je to sploh reka Krka? Brez dvoma je to zgornji del reke Krke, pri Šmihelu, in v tej fotografiji je fantastično ujeta divja narava naše dolenjske lepotice. Nebrzdana, divje teče proti gledalcu in predstavlja reko Krko, isto, kot je bila pred tisočletji. Bralcu priporočam, da pozorno pogleda barvno paleto prvonagrajene in drugonagrajene fotografije. Barva v obeh fotografijah nosi
emocionalni naboj, v prvem primeru sproščenosti, v drugem pa divjosti. (Borut Peterlin)
3. nagrada: STANE PENCA
Na tej fotografiji je jez v Vavti vasi in vsebuje barvne palete obeh zgornjih fotografij. Začenši s hladno modrino vode, prek pastelno rumeno-rdečega mlina, do nežnega neba. Prav tako nas kompozicija mojstrsko vodi od skal in trdnega jeza v prvem planu, mlina v središču nato se perspektiva izteče v nebo oziroma odteče skupaj z lepotico Krko. (Borut Peterlin)
4. nagrada: DARKO JAKOVAC
Fotografija je slej ko prej narejena z brezpilotnim letalnikom in prikazuje Krko, če smem uporabiti športni izraz, v ciljni ravnini. Prečudovit okljuk reke Krke v kostanjeviški ravnini je kronan z gorjanskimi hribi in obsijan z zahajajočim soncem. Prečudovit zaključek serije štirih fotografij, ki tudi kot celota tvorijo zgodbo o dolenjski lepotici. (Borut Peterlin)

Fotografije so na ogled v Galeriji Kocka (Kulturni center Janeza Trdine, Novi trg 5, Novo mesto) od 26. marca 2021 do Svetovnega dneva Zemlje, 22. aprila 2021. Galerija kocka je odprta vsak delovnik od 8.00 do 16.00 ure. Ogled je možen tudi po predhodnem dogovoru na kocka@novomesto.si. Ogled je možen ob upoštevanju ukrepov NIJZ (nošenje mask, razkuževanje rok) do štirim
obiskovalcem hkrati.