polna luna 7 Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: dramatičen začetek...

Alberto Zangrillo Svet24.si

Italijanski zdravnik trdi, da virusa v Italiji ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Novice

FOTO: Krvodajalci so šli na izlet

Piše: OZRK Novo mesto, M.Š.

Čas objave:
11.06.2019 07:18

Ob slovenskem in svetovnem dnevu krvodajalstva, so tudi letos v OZ RKS Novo mesto organizirali enodnevni izlet za njihove zveste krvodajalce. Tokrat jih je pot vodila na Gorenjsko, natančneje v Begunje in okolico.

Ob 7. uri zjutraj so se iz Novega mesta odpeljali najprej do Alpskega smučarskega muzeja Elan, kjer jih je počakal vodič Sašo. Muzej so odprli leta 2018. V njem so lahko na kratko spoznali zgodovino podjetja in smučanja, ogledali pa so si tudi različne vrste smuči in izdelke, ki so jih poznali še iz osnovne šole (odrivna deska, »koza«,..), preizkusili pa so se tudi v sestavi smučke in na smučarskem simulatorju zapeljali med vratci smučarske proge.

Pot so nadaljevali v Muzeju Avsenik, ki je bil nekoč domačija legendarnih bratov. Spoznali so zgodovino slovenske narodno zabavne glasbe, ansambla in njegovih posameznih članov skozi celoten čas ustvarjanja. Videli so prve Avsenikove plošče, fotografije iz turnej in njune družine, inštrumente in obleke članov ansambla, nagrade, priznanja, impresivna je zbirka zlatih in platinastih ter ene diamantne plošče. Ogledali so si tudi kratek film in urejeni sobi v zgornjem nadstropju z njihovimi ohranjenimi kosi pohištva.

P1300835.JPG
Izlet krvodajalcev
Foto: OZRK Novo mesto

Po ogledu so se odpravili na sprehod do cerkve Sv. Urha v središču Begunj, ki je zelo bogata s freskami, kipi in slikami, ter si nekaj metrov naprej ogledali še Robačnekov mlin. Po Vaški poti so nadaljevali pot do Muzeja talcev, ki se nahaja v delu begunjske graščine (v večini prostorov je zdaj Psihiatrična bolnišnica), kjer so bili med okupacijo gestapovski zapori, zaprtih je bilo več kot 11 tisoč zapornikov, prek 800 ljudi je bilo ustreljenih iz teh zaporov.Nekaj celic je urejenih v muzej in prav pretresljivo je bilo brati misli zapornikov, ki so čakali na usmrtitev in so ohranjene na stenah. Preko 600 talcev je pokopanih malo naprej v parku in v dolini Draga. 

P1300854.JPG
Izlet v Begunje
Foto: OZRK Novo mesto

Po ogledu so se odpravili na kosilo v gostišče Draga, urejeno v tradicionalnem stilu, v prijetnem objemu zelene narave in Begunjščice.

Za konec je ostal še ogled gradu Kamen, ki je bil v 12. stoletju pomemben in mogočen grad grofov Lamberg , zdaj pa so ostale samo še ruševine z ohranjenim romanskim stolpom. Za grad je večina slišala že v šoli, ker je omenjen v pesmi Pegam in Lambergar. Sprehodili so se po delih, kjer je bilo varno in se naužili lepot naših gora, ki so jih lahko opazili v ozadju.

Z ogledom gradu in skupinsko fotografijo, so zaključili ogled Begunj, se zahvalili vodiču Sašu, ki je na strokoven, a hkrati zelo duhovit način, dopolnjen z opisom vaških običajev predstavil Begunje ter se polni lepih vtisov odpravili proti domu.

Čestitke vsem krvodajalkam in krvodajalcem ob njihovem prazniku.