spolni odnos, ženska, moški Svet24.si

Gonoreje sodobna medicina še ni izkoreninila, še...

koronavirus, meso, peka, odojek Svet24.si

Moškim, ki uživajo meso, bi prepovedali seks, ...

janša Necenzurirano

Zadnji Janšev juriš #kolumna

milan brglez sta3 Reporter.si

Ozadje Brglezove kandidature: kako ga je Golob ...

doncic (2) Ekipa24.si

Dončić se je pokesal in zadel v srce: Sem povsem...

Bine Volčič z ženo Katarino 2 Njena.si

Družina Bineta Volčica po selitvi v novo hišo ...

zidan Ekipa24.si

Zidane preživel grozljiv padec s konja, skoraj bi...

Novice Brežice

FOTO: Kulinarične delavnice za tradicionalne posavske jedi

Piše: L.K.

Čas objave:
18.04.2018 13:46

Štiri ponedeljkove popoldneve ima kuhinja v Osnovni šoli Brežice novo vsebino. Tu potekajo kulinarične delavnice za gostinske ponudnike, ki jih ob podpori Občine Brežice izvaja Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru.

Okusi posavja delavnica O┼í Bre┼żice-23.jpg

Občina Brežice sledi ciljem, zapisanim v strategiji razvoja turizma za obdobje 2017-2021, zato je pristopila k izvedbi projekta »Vzpostavitev lokalnih proizvodov (gastronomska strategija)«. Izbrani izvajalec, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, je v mesecu aprilu znotraj tega pričel z izvajanjem štirih kulinaričnih delavnic. Udeleženci delavnic so gostinski delavci pri ponudnikih iz občine, ki so se odzvali na javno povabilo.

Okusi posavja delavnica O┼í Bre┼żice-28.jpgNamen delavnic je spoznavanje lokalnih ponudnikov kakovostnih pridelkov in izdelkov, izgradnja recepture za tradicionalne posavske jedi in priprava za strežbo v restavracijah, priprava tradicionalnih jedi z lokalnimi sestavinami po dogovorjenih standardih kakovosti, uvrstitev lokalnih tradicionalnih jedi na jedilne liste lokalnih restavracij in predstavitev kakovostne lokalne kulinarične izkušnje obiskovalcem.

Okusi posavja delavnica O┼í Bre┼żice-25.jpg


Delavnice potekajo pod vodstvom chefov Roberta Gregorčiča (Oštarija, Dolenjske Toplice) in Gregorja Dujakoviča (Hotel Splavar).

Udeleženci so uspešno opravili prvi dve delavnici, v drugi polovici pa jih čaka še postopek in priprava dodatne jedi - od izbora živil iz lokalnega okolja, predpriprave, postrežbe na krožniku, do predstavitve jedi, umestitve jedi v meni do izbire vinske spremljave. Zadnja kulinarična delavnica bo namenjena pripravi »kraljice menija« in pogovoru z vinarji.

Okusi posavja delavnica O┼í Bre┼żice-23.jpg

V projektu bo Občina Brežice z izvajalcem oblikovala tudi delovno skupino za jedi, ki bo definirala kulinarično piramido s prepoznavanjem celotnega kulinaričnega bogastva Posavja, reprezentativnih jedi občine in izborom jedi, ki naj bi najbolje predstavljale gastronomsko regijo. Začrtano je tudi oblikovanje kolektivne blagovne znamke za pridelke in prehranske izdelke, rokodelske izdelke in jedi.

Projekt predstavlja nadaljevanje dogajanja v začetku februarja, ko je Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ter Občino Brežice predstavila knjigo Okusi Posavja ter pripravila kulinarično doživetje skozi katero je del jedi postavila na ogled in v okušanje obiskovalcem.