mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Mokronog

FOTO: Naziv Kulturna šola leta 2018 gre OŠ Mokronog

Piše: A.K.

Čas objave:
22.09.2018 15:00

Včeraj je v štajerski prestolnici potekala zaključna prireditev projekta Kulturna šola v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Med 48 slovenskimi osnovnimi šolami, ki so izpolnile vse pogoje za naziv kulturna šola, je organizator kot najbolj kulturno prepoznal Osnovno šolo Mokronog, priznanja pa so podelili tudi v nekaterih drugih kategorijah.

Najbolj kulturno šolo leta 2018 je na svečanosti, ki je potekala v SNG Maribor, razglasil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ostala priznanja pa sta podelila minister za šolstvo, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in minister za kulturo Dejan Prešiček.

Projekt Kulturna šola izvaja JSKD z namenom, da bi spodbujal kulturno vzgojo, omogočal ustvarjalnost mladih na raznolikih umetnostnih področjih, podpiral kakovostne dosežke, skrbel za izobraževanje mentorjev, hkrati pa stremi k temu, da bi šole postale žarišča kulturnega dogajanja v svojih lokalnih okoljih. V tem duhu JSKD znotraj projekta Kulturna šola letno pripravi več kot 1000 različnih prireditev za otroke in mladino.

Ravnateljica OŠ Mokronog Zvonka Kostrevc in predsednik RS Borut Pahor3.jpg
Ravnateljica OŠ Mokronog Zvonka Kostevc in predsednik RS Borut Pahor
A.K.

Prav posebej slovesno je ob zaključku projekta Kulturna šola, ki ga vsako leto gosti šola, ki naziv predaja svoji naslednici. Da je tokratno prireditev gostila prav štajerska prestolnica, je zaslužna OŠ Franceta Prešerna Maribor, ki si je prestižni naslov prislužila v preteklem letu. Podelitve in celodnevnega spremljajočega dogajanja so se poleg učencev, mentorjev in ravnateljev nagrajenih šol udeležili tudi nekateri župani krajev nominiranih šol, ki jih je pred razglasitvijo sprejel mariborski župan dr. Andrej Fištravec.
Kot posebni gostje so se osrednje slovesnosti udeležili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je imel slavnostni govor in hkrati prijetno nalogo, da je podelil naziv najbolj kulturna šola leta 2018, ki si ga je prislužila Osnovna šola Mokronog, ter minister za šolstvo, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in minister za kulturo Dejan Prešiček, ki sta podelila ostala priznanja.

Poleg najimenitnejšega naziva »kulturna šola« je namreč JSKD posebna priznanja podelil še najboljši srednje veliki in mali oziroma podružnični osnovni šoli ter devetim šolam, ki izstopajo na posameznih področjih kulturnega udejstvovanja in ustvarjanja.

Ravnateljica OŠ Mokronog Zvonka Kostrevc in predsednik RS Borut Pahor1.jpg
Ravnateljica OŠ Mokronog Zvonka Kostevc in predsednik RS Borut Pahor
A.K.

Bogat kulturni program na zaključni prireditvi so oblikovali osnovnošolci do danes aktualne nosilke naziva najbolj kulturne šole, OŠ Franceta Prešerna Maribor, na temo LJUBEZEN scenarista in režiserja Jana Bilodjeriča. Za učence je bilo sodelovanje s profesionalnim ustvarjalcem imenitna izkušnja, saj je režiser znal prisluhniti njihovim željam in idejam, ki jih je strnil v celovito poezijo ljubezni. 

Letošnja prireditev ob podelitvi naziva Kulturna šola 2018 je zbrano občinstvo popeljala na pot iskanja človekovega bistva v sodobnem svetu, v katerega vse bolj posega sodobna tehnologija, ki posameznika ločuje od narave, ki ga obdaja, ter njega samega. V tem iskanju samega sebe človeka vse od otroštva do odrasle dobe vodi njegovo hrepenenje po resnici in ljubezni. Njegovi sopotniki na tej poti so velikani slovenske umetnosti, ki mu s pomočjo tako umetnosti kot modrosti pomagajo, da najde spet svoj pravi jaz.