zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Straža

FOTO: Lepota Straške jeseni

Piše: Radio Krka / Jože Pečnik

Čas objave:
13.09.2016 18:30

V uredništvo smo prejeli zapis gospoda Pečnika iz Straže, ki pripoveduje o lepotah svojega kraja in prireditev pri njih, zato njegov zapis objavljamo v celoti in vabimo k branju. O lepotah Straže in Straške jeseni pa pričajo tudi fotografije, ki nam jih je gospod Pečnik tudi poslal.

V uredništvo smo prejeli zapis gospoda Pečnika iz Straže, ki pripoveduje o lepotah svojega kraja in prireditev pri njih, zato njegov zapis objavljamo v celoti in vabimo k branju. O lepotah Straže in Straške jeseni pa pričajo tudi fotografije, ki nam jih je gospod Pečnik tudi poslal.

Stražani, kot si porečejo prebivalci srednjega toka reke Krke, se lahko upravičeno pohvalijo, da vedno uspešneje organizirajo turistično prireditev pod naslovom Straška jesen. Zares so lahko ponosni, da v nekaj dneh praznovanja predstavijo življenje te mlade občine.
Prebivalci, živeči v enajstih vaseh, so prizadevni tako v delu v nekaj obrtnih delavnicah, ki so v glavnem nastale po neslavnem propadu lesnega obrata Novolesa in prevozniškega podjetja Gorjanci. Pravi utrip kraju daje še vedno lesna industrija, kmetijstvo, vinogradništvo in kot smo že omenili obrtna dejavnost. Omeniti je potrebno še skladišče rezerv do katere vodi železniška proga, ki omogoča živahen blagovni promet, čeprav potniškega ni več.

V kraju je že od nekdaj čutiti razvejano kulturno, športno in turistično dejavnost. Krka daje možnost ribolova, zlasti na kralja sulca, gozdovi lova na jelena, srnjad in divjega prašiča. Razvejani turizem dobiva vse večji zagon v domačem vinogradništvu, sadjarstvu in polhariji. Tu so še kraške jame in prostori za preživetje prostega časa, rafting, kajakaštvo, vožnja s kanuji, s konjskimi vpregami in še bi lahko naštevali.

Posebnost našega kraja je osrednja prireditev, povorka s prikazom starih običajev, ki jih prebivalci še vedno ohranjajo. V soboto popoldne je bilo na ulici pred železniško postajo moč videti sedemindvajset tematsko opremljenih voz - raje vozil, saj je bila večina traktorjev, nekaj voz pa so vlekli konji, "zglancani" da so se svetili, da je jemalo dih. Na vozovih so bili nastopajoči vaški igralci, ki so številnim gledalcem pokazali običaje življenja v vaseh pod Srobotnikom, Straško goro. Našteti vse bi bilo preveč, ne omeniti nekatere, pa spet preveč omalovažujoče, zato se lotimo vsaj nekaterih.
Največkrat so bili zastopani vozovi, ki so predstavili različna kmečka opravila, ličkanje, trganje grozdja, drvarjenje, oglarjenje, lov in ribolov, vendar so mlajši vaščani želeli prikazati ohranjanje otroških iger – ristanc, gumitvist, zemljo krast, ravbarje pa žandarje. Vseskozi so dogodek spremljali zvoki harmonike, pesmi, vriski, barvitost noš in oblačil za različna opravila. Pozornost je s svojo opravo in opremo pritegnil polhar, s preko 15 različnimi pastmi na boku.


Tudi nekaj smešnih stvari je bilo prikazanih, od tistih preganjanj ribičev brez dovolilnice, do tistih, ki segajo po tujem sadju, grozdju. Potrebno je reči, da se vaščani za prikaz tematskega opravila dobro posvetujejo, seznanijo s pristnostjo opravila, se oblečejo in si priskrbijo originalno orodje. Vasem je potrebno priznati to skrb, zagnanost. Skušali so se tudi približati govorici, ki krasi njihovo vas.

Uživali smo lahko vsi, nastopajoči, gledalci, organizatorji, predsedniki različnih društev, ki jih v Straži res ni malo, do gostinca, ki je točil osvežilno pijačo, zlasti pa pir.

Mene osebno so še posebno pritegnili črni vranci zapreženi v črno, veliko odprto kočijo. Vse na konjih, kot na vozu, je bilo za »onikanje». Straža se je zares predstavila v pravi luči, složnih ljudi, z močjo, ki jo že kar pogrešamo. Priložene slike vam povedo več kot beseda. Dobro si jih poglejte in ugotovite, kaj so vaščani želeli prikazati. Zares je v naši domovini veliko etnoloških prikazov starih opravil, vendar ima straški nekaj posebnega – sodelovanje vasi, je zapisal Jože Pečnik.