Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Metlika

FOTO: Leto in dan metliških folkloristov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.03.2016 10:37

Sinoči je v kulturnem domu na Suhorju v občini Metlika potekala prireditev 'Leto in dan metliških folkloristov'.

Na prireditvi ob 40-letnici delovanja društva je nastopila Metliška folklorna skupina Ivan Navratil, pridružili pa so se jim tudi plesalci in tamburaši, otroška skupina in Navratilovi pevci.

Težko bi našli pokrajino, ki se ji ime tako lepo prilega, kot se Beli krajini. Bele noše in bele breze so njen simbol in temelj ljudskega izročila Bele krajine.

Izvor belokranjskih plesov je različen. V njih iščemo še stare poganske ostanke nekdanjih obrednih plesov in iger. Ti plesi niso samo tamkajšnja posebnost, ampak jih zasledimo širom po Evropi. Močno so na belokranjsko ljudsko izročilo vplivali Uskoki, ki so se uskočili oziroma pribežali pred Turki v 16.stoletju. Iz Hrvaške in Bosne, od koder so prišli, so prinesli s seboj svojo kulturo in jo pomešali s prvotno slovensko. Kasneje so prišli vplivi tudi iz hrvaškega panonskega območja.

Kar zadeva glasbeno spremljavo, so belokranjski plesi nemi, peti in peto-instumentalni. V prvo skupino se uvršča le bojansko mutasto kolo, v skupini petih plesov pa je med slovenskimi večina prav belokranjskih. Takšni so metliško kolo, črnomaljsko kolo, mostne igre iz Metlike, Črnomlja in Predgrada. Peto-instumentalni plesi pa so manjši plesi: Fruške, jabuke, slive, Lepa Anka, Lipa moja in Igraj kolo.

Vse te običaje ohranja Metliška folklorna skupina Ivan Navratil iz Metlike.V njej plešejo, igrajo in pojejo mladi ljudje. Nastopajo po Sloveniji in izven naše države. V nekaj zadnjih letih so se udeležili različnih festivalov v Sloveniji, Hrvaški, Makedoniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Madžarski, Franciji, Portugalski, tudi Kanadi. Med kopico priznanj, ki jih je prejela skupina, naj omenimo predvsem prvo in drugo mesto na tekmovanju folklornih skupin v Gorici v Trentu v Italiji.