Ana Tavčar Dobra karma

Ana Tavčar za neozdravljivo bolezen skrbi na ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 27. septembra

pocivalsek maska bobo Reporter.si

Ministra Počivalška pičil sršen, zaradi hude ...

vino, stelenica Svet24.si

Družinske kleti in dobički slovenskih vinarjev

18418X0073 Necenzurirano

Kam so izginili direktorji #kolumna

rumena majica Odkrito.si

Pogačar rumeno majico podaril v dobrodelne namene

mario galunic Njena.si

V njegov čudoviti dom lahko pride le malo ljudi

Novice Novo mesto/Debeli rtič

FOTO: Letovanje kot naložba, za življenje otrok

Piše: OZRK Novo mesto, B.O.

Čas objave:
10.07.2019 09:09

V organizaciji novomeškega Rdečega križa bo letošnje poletje na Debelem rtiču preživelo 230 otrok, 201 na zdravstvenem in 29 na socialnem letovanju, v dveh izmenah po 7 dni.

Nastop, obisk.jpg
Nastop otrok
Foto: OZRK NM

Za izvedbo letovanja za pogosteje bolne otroke prispevajo sredstva ZZZS, občine in starši. Za otroke iz socialno šibkejših okolij pa občine in krajevne organizacije RK.

Za kvaliteten program in varnost otrok poskrbi ekipa izkušenih mentorjev, letos smo vključili dva izkušena učitelja, ki vodita dve skupini po 12 vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev. Vsi so študentje predvsem pedagoških usmeritev, ki si nabirajo dragocene izkušnje za delo z otroki. S celotnim programom poskrbimo, da udeleženci letovanja preživijo lepe počitnice.

Obiskovalci, gostje.jpg
Obiskovalci - gostje
Foto: OZRK NM

V torek, 9. julija 2019, so povabili predstavnike dolenjskih občin na obisk otrok, ki letujejo v prvi izmeni na Debelem rtiču. Obiska so se udeležili župan Dolenjskih Toplic Franc Vovk, župan Občine Škocjan Jože Kapler, župan Občine Žužemberk Jože Papež, direktorica občinske uprave MO Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič, direktor občinske uprave Občine Žužemberk Tomaž Hrastar in podžupan Občine Šentjernej Janez Selak ter podžupan Občine Šmarješke Toplice Franc Anderlič. 

Nastop-voditeljica.jpg
Nastop za obiskovalce
Foto: OZRK NM

Goste je pozdravila direktorica MZL RKS Debeli rtič Ana Žerjal in predstavila zgodovino do danes in program, ki ga nudi edino otroško zdravilišče na slovenski obali. Udeležencem obiska je podrobno predstavila letošnje letovanje otrok predsednica Območnega združenja RK Novo mesto Vesna Dular, ki se je zbranim zahvalila za podporo programu, ki je med počitnicami tisti, ki nudi kvalitetno preživljanje počitniških dni.

Pred. Gregor Udov─Ź.jpg
Gregor Udovč
Foto: OZRK NM

111 otrok in 12 vzgojiteljev v prvi izmeni vodi Gregor Udovč, ki je v vlogi vzgojitelja in vodja že 13 leto. Poudaril je, da so otroci drugačni kot včasih, vendar se trudijo, da zjutraj telovadijo, za kosilo vzamejo solato pa če jo pojedo ali ne, nimajo mobitelov in drugih digitalnih naprav. Za vse organizirajo obvezno učenje temeljnih postopkov prve pomoči, kot eno od poslanstva RK, delavnice sproščanja in zdravega načina življenja s poudarkom na zdravi prehrani.

Otroci, tudi tisti, ki so iz manj spodbudnega okolja, ko se udeležijo letovanja večkrat, lahko vidijo, kako je, ko se imaš lepo in mirno in ti nič ne manjka. To je vzorec, ki se tem otrokom vtisne v spomin in je lahko motivacija za nadaljnje življenje.

Otroci, čeprav so na Debelem rtiču šele od nedelje, so pripravili kulturno-zabavni program, obiskovalci pa so jih presenetili s sladkarijami in nekateri s sladoledom. Otrokom ta dan ostane še dolgo v spominu.