horned-viper-1329241_1920 Svet24.si

Marina je med nabiranjem špargljev ugriznil ...

knoplja Svet24.si

Policisti našli 54-letnika, ki je gojil konopljo

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

djokovic Ekipa24.si

Nole se je fotografiral z mladeniči in iz žepa ...

miha hercog 2 Njena.si

Miha Hercog razkril: Samski sem že eno leto

lanisek Ekipa24.si

Zaslužil si je vsak cent! Uh, kakšno nagrado bo ...

Novice Bizeljsko

FOTO: Literarni večer Straškovih mejašev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.10.2012 16:39

Turistično društvo Bizeljsko je pripravilo literarni večer poezije Milenka Straška iz zbirke Mejaši mojih gmajn z razstavo risb iz zbirke avtorice Vesne Zakonjšek.

Ob kaminu v kmečki sobi Penziona Merkež na Brezovici na Bizeljskem sta zbrane pritegnila mlada Nika in Žiga Pinterič na kitar, z izborom pesmi pa občinstvo tako pritegnila, da so r po tihem kar zapeli, poezijo pa je prebirala Suzana Vahtarić.
Zbrane sta pozdravila predsednica Turističnega društva Bizeljsko Vesna Kunej in gospodar Karl Blažinčič. Kunejeva je v predstavitvi avtorjev povedala, da je Strašek novinar, pesnik in dramatik, rojen je v Petrovčeh, živel pa je tudi na Pilštanju priKozjem, kjer mu je k srcu prirasla pokrajina in kozjanski človek. Leta 2009 so izšli Mejaši mojih gmajn, kot je dejal Strašek, pa je povsem nared že druga zbirka s podobno tematiko in prav tako z risbami Vesne Zakonjšek,le še založnika išče.

Vesna Zakonjšek je krajinska arhitektka v Kozjanskem parku. Ko jo po povabilo k sodelovanju prebirala Straškovo poezijo je spoznala, da ima avtor veliko motivov iz tega področja, za katere v parku skrbijo. Tako tudi v risbah prevladujejo motivi naravne in kulturne dediščine. Tehnika je posebna, gre za šrafuro tj. kratke črtice, enake dolžine in debeline pod istim kotom, ki ustvarjajo motiv, to je slikanje po antropozofskih načelih.

Milenko Strašek o zbirki


Vesna Zakonjšek o svojih risbah