Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Bizeljsko

FOTO: Literarni večer Straškovih mejašev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.10.2012 16:39

Turistično društvo Bizeljsko je pripravilo literarni večer poezije Milenka Straška iz zbirke Mejaši mojih gmajn z razstavo risb iz zbirke avtorice Vesne Zakonjšek.

Ob kaminu v kmečki sobi Penziona Merkež na Brezovici na Bizeljskem sta zbrane pritegnila mlada Nika in Žiga Pinterič na kitar, z izborom pesmi pa občinstvo tako pritegnila, da so r po tihem kar zapeli, poezijo pa je prebirala Suzana Vahtarić.
Zbrane sta pozdravila predsednica Turističnega društva Bizeljsko Vesna Kunej in gospodar Karl Blažinčič. Kunejeva je v predstavitvi avtorjev povedala, da je Strašek novinar, pesnik in dramatik, rojen je v Petrovčeh, živel pa je tudi na Pilštanju priKozjem, kjer mu je k srcu prirasla pokrajina in kozjanski človek. Leta 2009 so izšli Mejaši mojih gmajn, kot je dejal Strašek, pa je povsem nared že druga zbirka s podobno tematiko in prav tako z risbami Vesne Zakonjšek,le še založnika išče.

Vesna Zakonjšek je krajinska arhitektka v Kozjanskem parku. Ko jo po povabilo k sodelovanju prebirala Straškovo poezijo je spoznala, da ima avtor veliko motivov iz tega področja, za katere v parku skrbijo. Tako tudi v risbah prevladujejo motivi naravne in kulturne dediščine. Tehnika je posebna, gre za šrafuro tj. kratke črtice, enake dolžine in debeline pod istim kotom, ki ustvarjajo motiv, to je slikanje po antropozofskih načelih.

Milenko Strašek o zbirki


Vesna Zakonjšek o svojih risbah