telepatija Dobra karma

Ko so izpolnjeni pogoji, vsi lahko drugim beremo ...

Simon Blažević Svet24.si

Zvezdnik 50 odtenkov sive v vročem videospotu ...

PER-zemljaric pocivalsek Reporter.si

Upravno sodišče dalo zaušnico Zdravku ...

ženska Svet24.si

Slovenec na dopustu: Kam je zdaj sploh varno ...

dijana djudjic đuđić Necenzurirano

Dijana Đuđić posojala tudi obsojenemu tihotapcu...

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

marko-potrč, lili-žagar Njena.si

Marko Potrč o luksuzu, ki se ga ne sramujejo

Novice Črnomlj

FOTO: Martinovanje v Beli krajini

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.11.2012 12:45

Letošnje že 21. Martinovanje v Beli krajini, ki so ga v soorganizaciji pripravili Društvo vinogradnikov Črnomelj, Razvojno-informacijski center Bela krajina in Območna izpostava JSKD Črnomelj, se je odvijalo v dneh tik pred Martinovim – da bi primerno dočakali in praznovali najpomembnejši vinogradniško-vinarski praznik, ob katerem se mošt spremeni v vino.

Na osrednji belokranjski Martinovi prireditvi na Majerju so številni obiskovalci lahko poskušali in nazdravljali s preko 70 najboljšimi vini različnih sort in z različnih vinskih goric.

Poleg okušanja dobrih vin so organizatorji ponudili še zanimiv kulturni in zabavni program, poleg tega pa še pestro ponudbo na stojnicah, kjer se predstavljajo sadjarsko društvo, Društvo kmečkih žena Črnomelj, Čebelarsko društvo Črnomelj, izdelovalci domače in umetnostne obrti, KP Kolpa in RIC Bela krajina.

V petek so zbrane z odra razveseljevali glasbena skupina DeŽur, Viniški tamburaši (mlajša skupina), Pevska skupina Polanski odmev, Folklorna skupina Društva upokojencev Črnomelj in Lovski pevski zbor Bele krajine, nato pa pozno v noč ansambel Novi spomini.

V osrednjem delu prireditve je črnomaljski župnik, g. Peter Kokotec, blagoslovil mlado vino, zbrane pa so nagovorili županja občine Črnomelj, gospa Mojca Čemas Stjepanovič, kraljica metliške črnine, Sandra Kapušin, in predsednik izvršilnega odbora DV Črnomelj, Denis Imširovič.
Včraj je najprej nastopila glasbena skupina Janko in prijatelji, pozneje pa Vokalna skupina Ragle, Semiški klobukarji in Godba na pihala Črnomelj.

V popoldanskem delu je bilo izvedeno tekmovanje za Martinovo harmoniko, pozno v noč pa je vse navzoče zabaval Ansambel Roka Žlindre.

Zbrane je ponovno pozdravila črnomaljska županja, potem pa tudi predsednik DV Črnomelj, Zdravko Bahor, vinska kraljica Slovenije, Martina Baškovič, in predsednik ocenjevalnih komisij, dr. Mojmir Wondra.

Vinarji so na dvodnevni prireditvi prejeli zaslužena priznanja (oddanih 627 vzorcev vin, pozitivno ocenjenih 472), med katerimi je bilo kar 133 zlatih in 16 velikih zlatih.

Najvišja priznanja - ŠAMPIONE - pa so prejeli:


Šampiona belokranjca PTP je zaslužil Stane Špehar z Desinca pri Črnomlju.

Šampiona metliške črnine PTP je prejelo vinogradništvo Legan z Radovice pri Metliki.

Šampiona Martinovanja v Beli krajini 2012 je za sivi pinot izbor prislužila družina Hoznar iz Ručetne vasi pri Črnomlju.

Že drugič zapored pa so na prireditvi podelili tudi naziv VINAR Martinovanja v Beli krajini.

Prestižni naziv prejme vinar, ki ima najvišje povprečje štirih najbolje ocenjenih vin, ob pogoju, da ima vsaj 100 litrov vsakega od teh.

VINAR Martinovanja v Beli krajini 2012 je - družina VRTIN iz Doblič pri Črnomlju.