Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Črnomelj

FOTO: Mestna umetniška zbirka Črnomelj (2008-2015)

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.04.2016 11:49

V petek, 8. 4. 2016 so v Cerkvi Sv. Duha v Črnomlju odprli razstavo del Mestne umetniške zbirke Črnomlja. Poleg umetniških del, ki so bili obiskovalcem na voljo sta v kulturnem programu nastopila violinista Peter Jud in Klavdija Jarc Bezlaj, ki slišita na ime Duo Viotti.

Leta 2008 je bila v prenovljeni in za razstavno ter drugo kulturno dejavnost urejeni cerkvi Sv. Duha v Črnomlju pod okriljem JSKD pripravljena prva razstava likovnih del slovenskih in tujih umetnikov kot uvod v novo kulturno animacijo starega mestnega jedra. Sčasoma se je rodila ideja, da bi ta razstavna dejavnost dobila tudi neko trajnejšo vrednoto v obliki stalne likovne zbirke, ki bi Črnomlju vsekakor pomenila dodatno ponudbo v kulturni podobi mesta. Po uspešnem prvem letu, v katerem se je zvrstilo kar pet razstav, se je začelo načrtno zbiranje likovnih del, ki danes tvorijo eno najmlajših javnih likovnih zbirk pri nas.

Pohvalno je, da so v zbirki zastopani tako starejši, ugledni slovenski likovniki, kot tudi mlajši, ki se šele uveljavljajo in ji s svojimi svežimi likovnimi potezami, dajejo sodoben pečat. Povabljeni umetniki se radi odzovejo in to dejstvo je gotovo spodbudno za rast razstavnega programa in tudi same zbirke. Lahko rečemo, da je zbirka tudi odraz splošnega pluralizma likovnih slogov in iskanj, omejena pa je na slikarstvo, kiparstvo in izrazno fotografijo. Galerijski prostor znotraj nekoč sakralne arhitekture, danes kulturnega spomenika, je gostujoče likovnike nedvomno postavil pred odgovorno dejstvo, kako v tej razgibani notranjščini čim bolje izkoristiti njeno duhovno atmosfero. Umetnikom je nekako prostor sam narekoval domišljeno in premišljeno postavitev. To se odraža tudi z izborom njihovih del in kasneje z uvrstitvijo teh del v mestno zbirko.

Prvotni, nekoliko obsežnejši program razstav, in s tem zbiranja del za kolekcijo, je danes skromnejši, vendarle pa obe dejavnosti tečeta naprej, tudi v smeri, da bi zbirka nekoč ugledala stalno postavite in s tem trajno, ne le občasno dostopnost javnosti. Glede na fond, ki je bil doslej zbran, bi bilo to ambicijo lepo videti uresničeno.