Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Semič

FOTO: Micika in Aldo zabavala v Semiču

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.12.2015 09:24

Sinoči sta v Kulturnem centru v Semiču v sklopu gledališkega abonmaja Nasmejmo se! Kulturni center Semič in Zavod Smejmo se, pripravila ogled socialne komedije Toneta Partljiča MICIKA IN ALDO v izvedbi Cafe teatra.Pred predstavo je bilo v avli srečanje z avtorjem Tonetom Partljičem, ki ga je vodil Toni Gašperič, častni pokrovitelj abonmaja Nasmejmo se!

Tone Partljič, dramatik, pisatelj, publicist, urednik in poslanec. Delal je kot učitelj, kot dramaturg in umetniški vodja je služboval v gledališču in vodil Borštnikovo srečanje, od leta 1983 do 1987 je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev. Z literaturo se je začel ukvarjati v šestdesetih letih.

Pisal je kratke zgodbe, novele, romane, dramska dela in publicistične sestavke, izdal več humorističnih in satiričnih besedil ter spominskih črtic, v katerih se spominja otroških in mladostnih let ter rojstne Pesnice pri Mariboru.

Partljičeva komedija je predvsem zgodba o ljubezni. Aldo in Micika živita v različnih političnih sistemih, doživita svoj socialni vzpon, ki jima omogoči lepo življenje, a ju v času kapitalizma spravi iz nacionaliziranega stanovanja, nato pa zaradi premajhne pokojnine še iz doma za ostarele pod most, kjer sta se nekoč tudi srečala. Čeprav družbene in politične okoliščine pomembno določajo njuno življenje, pa je poglavitno sporočilo Partljičeve drame ljubezen, bližina posameznika, s katerim je vse lažje.

Zgodba primorskega begunca in lukarce s Ptujskega polja, ki se dogaja med letoma 1938 in 2012, je predvsem epopeja ljubezni. Kot pravi Tone Partljič, je Aldo in Micika njegova najuspešnejša ljubezenska zgodba po zdaj že ponarodelem tekstu Moj ata, socialistični kulak.

"Socialna komedija", kot jo označujejo, prikazuje zgodbo Alda in Micike, ki se s socialnega dna povzdigneta do stanovanja in službe, nato z novo državo ostaneta brez stanovanja in na koncu življenja še brez sobe v domu za ostarele ter pristaneta prav tam, kjer sta se spoznala - pod dravskim mostom.

V najnovejši komediji enega najuspešnejših slovenskih komediografov Toneta Partljiča, ki že potuje po slovenskih odrih, igrata Mojca Partljič, avtorjeva hči, in Renato Jenček.

Pogovor s Tonetom Partljičem