Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Šentjernej

FOTO: Miklavž se je pripeljal s kočijo

Piše: Občina Šentjernej, A.P.

Čas objave:
07.12.2019 19:37

Na Plac' v Šentjerneju, se je v četrtek, 5. decembra, zgodil Miklavžev večer. Druženje otrok in staršev je bilo veselo, sproščeno, praznično in prijetno, predvsem ob petju otroškega Jernejevega zborčka pod vodstvom Katje, Gregorja in Mojce. Za brezplačen topel Plečnikov čaj so poskrbele članice Društva kmetic Šentjernej, ki so kasneje pomagale Miklavžu deliti darilca otrokom. V imenu Občine Šentjernej je zbrane pozdravil župan Radko Luzar. Na zvoniku svetega Jerneja so se oglasili zvonovi in zaslišalo se je pritrkavanje.

miklavževanje, miklavž, miklavž-v-šentjerneju
Miklavž v Šentjerneju
Foto: Emil Turk

Na Plac' se je najprej pripeljala zlata kočija, v kateri pa ni bilo sv. Miklavža, le grofica in grof Štatenberški. Otroci so najprej le zaslišali glas sv. Miklavža, ki je nagovoril otroke in dejal, daje izgubil svojo zlato palico. Povedal je, da se že približuje in prosil za še malo potrpežljivosti. Nato se je zaslišala parkeljska glasba in na Plac' so se s črno kočijo pripeljali parkeljni iz smeri Kostanjevice na Krki, ki so rožljali z verigami.

miklavževanje, miklavž, miklavž-v-šentjerneju
Miklavž v Šentjerneju
Foto: Emil Turk

Iz nasprotne smeri so se z belo kočijo in konji lipicanci pripeljali angelčki in razveselili otroke. Jernejev zborček je zapel Miklavževo pesem in v trenutku se je razsvetlila Majzljeva gostilna. Medtem je na belem konju prijahal jezdec Tomaž Hosta, ki je prinesel izgubljeno Miklavževo zlato palico. Vznemirjenje je naraščalo in zaslišale so se fanfare.Miklavž se je čez nekaj trenutkov prikazal na balkonu gostilne, jih nagovoril in pomahal otrokom.Vesel je bil, ko je izvedel, da ga njegova zlata palica že čaka pri zlati kočiji. Sveti Miklavž je nato z blagoslovljenim jabolkom in sladkarijami obdaril najmlajše v občini. Vsaka družina je tako prejela eno jabolko, ki je bilo blagoslovljeno s strani župnika Antona Trpina, kot simbol povezovanja in ljubezni.Otroci so bili zelo veseli Miklavževega skrivnostnega prihoda. Po obdaritvi se je Miklavž poslovil in se odpeljal z zlato kočijo obdarovat še ostale pridne otroke. Miklavž je po dogodku javno objavil: »Dragi Miklavževi sodelavci. Z vašo pomočjo, pripravljenostjo in prizadevnostjo smo skupaj razveselili veliko otroških src. Vem, da ste imeli veliko dela s pripravami in samo izvedbo Miklavževega večera, da je vse lepo steklo. Hvala 100-krat. V mojem imenu se zahvalite še ostalim, ki so bili z vami. Vaš hvaležni Miklavž.«

miklavževanje, miklavž, miklavž-v-šentjerneju
Miklavž v Šentjerneju
Foto: Emil Turk

Doslej se je na trgu dogajalo kar nekaj prireditev, ki so na Plac' privabile številne občane občine Šentjernej. Vse prireditve je občina izpeljala s prostovoljci. Občina Šentjernej se zahvaljuje vsem dobrotnikom, ki so prostovoljno sodelovali,kar je sovpadalo s svetovnim dnevom prostovoljstva, ki ga obeležujemo prav 5. decembra. Zahvaljuje se članicam Društva kmetic Šentjernej, vsem skavtom, ki so pripravili ogenj in razobesili vse pobarvanke, Jernejevemu zborčku, glasbenikom Glasbene šole Marjana Kozine, Urošu Videtu za luč in ozvočenje, konjenikoma Judežu in Gregoriču, jezdecu Tomažu Hosti, župniku Antonu Trpinu za blagoslov jabolk,pritrkovalcem v zvoniku, Emilu Turku za fotografiranje dogodka, podžupanu Janezu Selaku in Stanetu Bregarju za obdaritev otrok, Kmetiji Karlovček, vsem ostalim sponzorjem, redarjem ter delavcem JP EDŠ, d.o.o. Šentjernej za okrasitev in pripravo prostora. Vsem hvala za trud in delo, so še zapisali v sporočilu za javnost, ki ga je pripravila Anita Petrič. 

miklavževanje, miklavž, miklavž-v-šentjerneju
Miklavž v Šentjerneju
Foto: Emil Turk