evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Novo mesto

FOTO: Ministra Peršak in Žmavc tudi v novomeški knjižnici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.11.2016 16:26

V okviru dvodnevnega obiska vlade RS v Jugovzhodni Sloveniji sta se v novomeški Knjižnici Mirana Jarca hkrati mudila kar dva ministra s sodelavci.

Namen obiska ministra za kulturo Antona Peršaka je bil predvsem ogled knjižničnega Domoznanskega oddelka in posebnih zbirk Boga Komelja ter nedokončanih prostorov knjižnice. Novomeška knjižnica se namreč ponaša z izredno bogato zbirko starejšega, redkega in dragocenega knjižnega, rokopisnega, slikovnega in drugega neknjižnega gradiva od 15. stoletja dalje. Po zakladnici novomeške knjižnice je delegacijo z obema ministroma na čelu popeljala Darja Peperko Golob, minister Peršak pa je ob ogledu največje zanimanje pokazal za rokopisno literarno zapuščino novomeških pesnikov in pisateljev. Sicer pa je v svojem uvodnem nagovoru novomeško knjižnico pohvalil pri opravljanju svojega poslanstva. Še posebej je izpostavil izvajanje aktivnosti, ki v knjižnico pritegnejo mlade bralce in plodno dolgoletno sodelovanje s karlovško knjižnico, o čemer pred obiskom ni bil seznanjen. Poudaril je tudi, da se zaveda težav, tudi meteoroloških, ki nastajajo zaradi nedokončanosti knjižnice in izkazal pozitivno naravnanost, da se zadevo čim prej uredi.

Novomeška knjižnica je v strokovnih krogih poznana tudi po mednarodnem sodelovanju s partnerskimi knjižnicami, zaradi česar je knjižnico obiskal tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc s sodelavci. Želel si je namreč podrobneje spoznati projekte in aktivnosti, ki jih je novomeška knjižnica že izvajala v preteklosti in se seznaniti z načrti v prihodnje tudi z namenom, da se začrta prioritete za v naprej, ki jih bodo upoštevali tudi pri oblikovanju razpisov. Poleg ministra Žmavca so se delovnega sestanka udeležili še sekretarka v kabinetu ministra dr. Aleksandra Pivec, sekretarka, zadolžena za protokol in PR službo Mateja Župan Brezovnik, sekretar in vodja sektorja za zamejstvo mag. Robert Kojc, sekretar, zadolžen za zamejce na Hrvaškem Rudi Merljak, ravnateljica Gradske knjižnice »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca Jasmina Milovčić, vodja osrednje knjižnice za Slovence na Hrvaškem v karlovški knjižnici Vedrana Kovač Vrana, vodja projektov sodelovanja s Slovenci v zamejstvu v novomeški knjižnici Irena Muc, vodja Oddelkov izposoje in organizatorica strokovnega posvetovanja Knjižnica – igrišče znanja in zabave, ki ga izmenično organizirata novomeška in karlovška knjižnica, Petra Kovič ter organizatorica dogodkov Bojana Medle.

Predstavnike ministrstva oz. Urada vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je zanimalo predvsem, kakšnih vsebin si Slovenci v zamejstvu želijo in na katere težave institucije kot je knjižnica, ki se prijavljajo na njihove in druge razpise, naletijo pri prijavah. Predstavnici karlovške knjižnice sta izpostavili željo po organizaciji jezikovnih tečajev in izobraževanj, ki bodo številnim zainteresiranim, predvsem mladim, pomagala pri razumevanju slovenskega jezika. Irena Muc je opozorila na težave pri prijavah na evropske projekte, saj javne institucije nimamo dovolj finančnih sredstev, da bi lahko v naprej financirale projekte, vredne več deset tisoč evrov. Dr. Aleksandra Pivec se je strinjala, da gre za velik problem in si tudi sama želi možnosti predfinanciranja evropskih projektov vsaj v višini 30 %, kar običajno zadošča za uspešen zagon zahtevnejšega projekta. Petra Kovič pa je izpostavila spletni portal Biblos, ki bi lahko na enostaven način omogočal dostop do slovenskih knjig tudi Slovencem po svetu. Iz omenjenega razloga je novomeška knjižnica Slovencem na Hrvaškem v okviru Slovenskega kotička v karlovški knjižnici že omogočila dostop do omenjenega portala.

Žal se je čas, namenjen delovnemu sestanku, zaradi nadaljnjih obveznosti ministrov in sodelavcev prehitro iztekel, da bi lahko razčistili vse pereče dileme, zato so se udeleženci razšli z željo, da se v bližnji prihodnosti organizira še kakšen skupni sestanek na temo aktivnosti za Slovence v zamejstvu.