dvojčici Dobra karma

Psihološki test: postavljate trdne ali krhke ...

bršljan, vila, Svet24.si

Čigavo je 30 let staro truplo v propadajočem ...

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

Brezje, gasilci, črpanje vode Svet24.si

Voda zalila prvo nadstopje gradu Štanjel, pri ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

will-smith, jason-derulo Odkrito.si

Will Smith ostal brez zob

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Novice Novo mesto

FOTO: Miran Jarc – skrivnostni iskalec resnice in lepote

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
02.07.2020 08:28

V sklopu dogodkov tematskega leta 100 let novomeške pomladi je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v torek, v Parku Rastoče knjige gostila recital besedil Mirana Jarca, ki so ga poimenovali Miran Jarc – skrivnostni iskalec resnice in lepote. Projekt je nastal v produkciji Zavoda Senzorium, in sicer v sodelovanju s Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje Ljubljana. Nastopili so Barbara Pia Jenič, Ivan Peternelj, Staša Erbežnik, Alenka Fetih in Bogdan Andrejašič.

Poleg pesmi iz njegove prve pesniške zbirke Človek in noč, ki jo je izdal v samozaložbi ter velja za vrhunec njegovega ekspresionizma, so obiskovalci spoznali Mirana Jarca tudi kot pisca otroških pesmi, dramatika in pisatelja ter slišali odlomke iz pisem prijatelju Božidarju Jakcu in kronike, namenjene hčerkama Eki in Mariji.

Razstava o Miranu Jarcu.jpg
Razstava o Miranu Jarcu
Foto: Boštjan Pucelj

Z recitalom so počastili 120. obletnico rojstva Mirana Jarca, ki jo obeležujemo prav v letu 100. obletnice novomeške pomladi. Ob tej priložnosti so pred knjižnico na ogled postavili tudi istoimensko razstavo o Miranu Jarcu, katere avtorica je Darja Peperko Golob iz novomeške knjižnice.

100 let novomeške pomladi nastaja v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto, v sklopu kampanje v poletnih in jesenskih mesecih sledi vrsto manjših dogodkov, 26. septembra pa še težko pričakovana osrednja prireditev.

Razstava pred novomeško knjižnico.jpg
Razstava pred novomeško knjižnico
Foto: Boštjan Pucelj