kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Semič

FOTO: Obnova semiške muzejske hiše v polnem teku

Piše: B.V.

Čas objave:
11.04.2018 08:19

Na muzejski hiši v Semiču, ki so jo začeli obnavljati novembra lani, bodo zamenjali ostrešje, stavbno pohištvo, prenovili fasado, rekonstruirali medetažne konstrukcije in statično utrdili objekt, ob njem pa zgradili nov prizidek, ki bo namenjen servisnim dejavnostim (dvigalo, prostori TIC-a, javne sanitarije ipd.).

Objekt bo protipotresno saniran, na novo bodo zasnovane strojne in elektro inštalacije, vgrajena bo nova oprema. Ko so se začela izvajati gradbena dela, se je izkazalo, da so v notranjosti obodne zidne konstrukcije skriti leseni tramovi, ki so strohneli in razpadli. Semiška županja Polona Kambič je pojasnila, da so pridobili mnenje projektanta, statikov in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter ugotovili, da je optimalna rešitev odstranitev zgornjega nadstropja in izdelava nove medetažne konstrukcije in zgornjega nadstropja.

Pridobili so spremembo gradbenega dovoljenja, pri čemer je bistveno, da se uporaba in namen objekta ne bosta spremenila, prav tako tudi izgled in stroški gradnje. Dela v zgornjem nadstropju se bodo nadaljevala takoj, ko bodo primerni vremenski pogoji.  Obnova muzejske hiše v Semiču bo predvidoma zaključena letos jeseni. 

Polona Kambič o obnovi muzejske hiše