zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Metlika

FOTO: Mlada portugalka 2016

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
18.10.2016 16:21

Ljubitelji jeseni, trgatve, vinskih dogodkov in zabave se vsako leto vse raje vračajo v Belo krajino. Ko se napolnijo belokranjske kašče in vinski hrami, dežela zablesti v jesenskih barvah. V soboto, 15. oktobra 2016 sta Društvo vinogradnikov Metlika in Turistično društvo Vigred Metlika na metliškem gradu že osmič zapored pripravila vinski festival Mlada portugalka, ki je v popoldanskih in večernih urah pritegnil številne Belokranjce, pa tudi obiskovalce iz vseh drugih koncev Slovenije.

Posebnost portugalke je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino ter ponuja takojšnje užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju. Ko se prične družiti s pečenimi kostanji, se zgodi prava mala čarovnija. Že v zgodnjih popoldanskih urah so na prireditveni prostor pred metliški grad prispeli konji z vozom, s portugalko in vinarji. V sod, v katerem je bilo mlado vino, je nato prva slovenska vinska kraljica, domačinka Lidija Mavretič, zabila pipo in točenje portugalke se je pričelo. Prav tako so na prireditvi pripravili običaj trganja potomke najstarejše trte modre kavčine z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. Ta čast je tudi letos pripadla članicam slovenskega vinskega kraljestva, na pomoč pa so jim priskočile tudi nekdanje kraljice metliške črnine. Trgatev je potekala po starih običajih, grozdne jagode so ročno stisnile in jih ločile od pecljev. Potem so posodo odnesli na grajsko dvorišče, kjer je aktualna kraljica metliške črnine Jana Štajdohar po starem običaju grozdne jagode stlačila z nogami.

Na festivalu so odlična mlada vina, ki so letos kar sama tekla po grlu, predstavili vinarji KZ Metlika, Jože Prus, Martin Pečarič, Vinogradništvo Dolc, Žiga Plut, Lidija Mavretič, Uroš Hoznar, Branko Kordič, Franc Turk, Jože Pečarič Meginc in Mirko Vrbanek iz sosednje Hrvaške. Po mnenju obiskovalcev, ki so degustirali vse portugalke, je letos najboljšo pridelala KZ Metlika. Drugo mesto je pripadlo Martinu Pečariču, tretje pa Branku Kordiču.
Belokranjski gostinci Gostišče Veselič in Hotel Bela krajina so na prireditvi predstavili kulinarično-turistični produkt Okusi Bele krajine. Obiskovalci so lahko pokušali nekatere tradicionalne belokranjske jedi, pripravljene na sodoben način. Prireditev so popestrili glasbeniki Simona Plut z bendom ter tamburaška pop skupina Vodomci. Seveda pa se je na ta dan vse skupaj pričelo že v zgodnjih jutranjih urah. Že ob 12. uri so svoje izdelke na ogled na tržnici tradicionalnih in sodobnih izdelkov pred gradom predstavili belokranjski ponudniki. Že zgodaj popoldne je na metliškem gradu in v okolici Plesno društvo Krokar pripravilo jesensko plesno rajanje za otroke, LAS DBK je organiziral kuharsko delavnico sladic ter predavanji na temo rokodelstva in informacijo o razpisu CLLD 2014 - 2020, Društvo kmečkih žena Metlika pa delavnico peko belokranjske pogače.


Prireditev Mlada portugalka v Beli krajini postaja iz leta v leto vse bolj prepoznavna, odmevna in prispeva pomemben delež k prepoznavnosti Metlike na turističnem zemljevidu Slovenije. Organizatorji so z letošnjim obiskom festivala, ki ga je obiskalo več kot tisoč ljudi, zelo zadovoljni ter za prihodnje leto obljubljajo še bolj pester in raznovrsten program.