Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Sadinja vas

FOTO: Mladi kuharji so se izkazali

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.03.2013 11:11

Osnovnošolci Škocjana, Novega mesta, Koprivnice in Krmelja so včeraj na tretjem regijskem tekmovanju v Obujanju slovenske kulinarične dediščine v Domačiji Novak, v Sadinji vasi pri Žužemberku, postavili novi nivo celotnemu projektu, dvignili standard in podali izziv vsem prihajajočim etapam.

V domačem okolju pri Novakovih v Sadinji vasi, v Domačiji so, po nekaterih mnenjih še kuharsko neizkušene roke otrok, prekosile same sebe in osupnile gledalce ter žirante.

S prefinjenim čutom za ribje meso: do sekunde natančno odmerjenim časom peke ali kuhe, sestavin, ki so sovpadale po avtohtonih standardih in že zdavnaj pozabljene kombinacije, postrežene na vizuelno dovršen način, nežno začinjene, zrele za v kuhinje velikih Chefov...

Žlikrofi, pira, žganci, zaroštan močnik ali ajdova kaša, vse s tehtno razlago in podlago o avtohtonosti, vzrokih priprave v času naših prababic in z okusom, ki so te popeljali v nebesa.

S pomočjo Borisa in Miriam Novak v njihovi Domačiji so se tokrat odločili, da napredujejo 4 tekmovalne skupine:

· Škocjanski krapi, OŠ Frana Metelka Škocjan, s krapovim paprikašem in škocjanskimi žganci

· Knapec, OŠ Krmelj, s filejem postrvi na špinačni posteljici in zaroštanim močnikom

· Navihani sulci, OŠ Frana Metelka Škocjan, s pečenim sulcem in ajdovo kašo z zelenjavo


· Podgurski pobci, OŠ Grm Novo mesto, s pečeno postrvjo in dolenjskimi žlikrofi

več na: www.kuhnapato.si