pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Krško, Kostanjevica na Krki

FOTO: Mladi obiskali Kras in Vipavsko dolino

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.11.2015 08:57

Minuli konec tedna je Zveza prijateljev mladine Krško izvedla strokovno ekskurzijo za člane društev prijateljev mladine iz občin Krško in Kostanjevica na Krki.

Ogledali so si Kras in njegovo okolico ter obiskali prijatelje mladine v Ajdovščini. Potovanje so pričeli v Krškem od koder so se mimo Ljubljane napotili proti Divači do Lokev na Krasu. Tam so si ogledali najstarejšo, še delujočo pršutarno na Krasu. Predstavili so jim postopek pridobivanja suhomesnatih proizvodov in zgodovinski pregled razvoja te obrti. Ogledali so si sušilnico in seveda tudi poizkusili kraške dobrote.
Preko Sežane so se odpeljali v samo središče matičnega krasa, do vasice Štanjel. Tam so si ogledali tipično kraško arhitekturo, ki jo lahko opazujemo v obnovljeni Kraški hiši. Žal niso imeli sreče z vremenom, so pa lahko spoznali posebnost tega dela Slovenije – burjo, ki je ravno ta dan pokazala svoj moker obraz.

Pot jih je nato vodila mimo Vipave do Vipavskega Križa, kjer sta jih sprejela vodič Borut in kapucinski brat Gregor ter jim predstavila zgodovino Vipavskega Križa in samostana. Samostan v Vipavskem Križu je tesno povezan z zgodovino Krškega, saj so v krški samostan med prvo svetovno vojno prepeljali celotno samostansko knjižnico.


V Ajdovščini sta obiskovalce prijazno pozdravili predsednica Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina Kristina Valič in sekretarka Ana Bizjak. Predstavili sta zgodovino delovanja društev na njihovem območju in najpomembnejše projekte, ki jih izvajajo. Izmenjali so primere dobrih praks društev in povabili člane iz Ajdovščine tudi na obisk v Krško.

Večerjo so imeli v osmici Avin v Gradišču nad Vipavo. Osmice so posebnost tega dela Slovenije in izvirajo iz časov Marije Terezije, ki je kmetom omogočila, da prodajajo višek svojih pridelkov osem dni na leto brez davščin. Kljub temu, da jim vreme ni bilo naklonjeno, so spoznali naravne in kulturne znamenitosti Krasa in Vipavske doline, izmenjali dobre prakse z društvom prijateljev mladine iz Ajdovščine in še utrdili  prijateljske vezi.