prijateljstvo Dobra karma

Zgodba o dveh bratih vam morda reši odnos

Čuki Svet24.si

Čuki v pesmi kihajo in kašljajo, da bi nas ...

evri denar xx Reporter.si

Pomoč samozaposlenim: Obrazec sem v petek ...

Praznovanje stoletnice v Domu starejših občanov Fužine Svet24.si

FOTO: V fužinskem domu starejših občanov ob ...

20200312-00994837 Necenzurirano

Afera maske: Počivalškovi ujeti na laži

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Cristian Baranašič Njena.si

Zmagovalec šova v solzah, umrla je njegova ...

Novice Javorovica

FOTO: Na Javorovici Borut in ostalih 5.999

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.05.2013 12:57

Na praznični dan so pripravlili tradicionalno prvomajska druženje na Javorovici nad Šentjernejem, kjer so se s spominsko slovesnostjo spomnili borcev 4. bataljona Cankarjeve brigade. Slovenosti se je udeležilo okrog 6000 ljudi.

Na Javorovici nad Šentjernejem so ob prazniku dela počastili tudi dan upora proti okupatorju, obletnico vstopa Slovenije v EU ter spomin na padle borce 4. bataljona Cankarjeve brigade.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je položil spominski venec padlim borcem. Opozoril je na vračanje vrednot socialnega in nacionalnega osvobajanja. Povezal jih je s finančno krizo in poudaril, da se lahko le enotna Slovenija sama izvleče iz zaostrenih gospodarskih razmer.

Menil je, da se je Slovenija ob soočanju z dvomi mednarodnih finančnih trgov glede svoje sposobnosti, da se sama uspešno spopade s krizo, vnovič znašla v zgoščenem času, ko sta vprašanji socialnega in nacionalnega osvobajanja spet tesno prepleteni. To se je slovenskemu narodu nazadnje zgodilo ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja, je pristavil.

Tedaj je življenjski standard naglo padal, poleg socialnih pravic pa so bile ogrožene tudi nacionalne. Čeprav so takrat Slovenci potrebovali nekaj časa, da so dosegli politično enotnost, pa so nazadnje vsi pravilno rešitev našli v demokratičnih spremembah, ustanovitvi lastne države in njeni vključitvi v evropsko družino, je nadaljeval.

Dobri dve desetletji kasneje se v sicer bistveno manj dramatičnih, a še vedno zaostrenih razmerah Slovencem postavlja enako vprašanje, ali bo Slovenija dovolj enotna, da se bo izvlekla iz po Pahorjevih besedah kolosalnih težav.

Kot je opozoril, je vse odvisno od Slovencev samih. Hkrati je podčrtal, da sam trdno verjame, da lahko Slovenija sama reši tisti del svojih težav, ki je odločilen za to, da ostane suverena država, in da se lahko sama izvleče iz zaostrenih gospodarskih in finančnih razmer.

Glavni razlog za Pahorjev optimizem je spoznanje velike večine, da ni povratka na staro pred letom 2008, da je medsebojno obtoževanje, kdo je bolj kriv, brezplodno, in da je sedaj priložnost za nekaj novega, je pojasnil.

Čeprav se to, kaj je novo in kaj je tisto, kar povezuje Slovenijo, sedaj šele sluti, pa je že to izjemen napredek, je ocenil in dodal, da se je zbudil družbeni nagon naroda po preživetju in pravici, kar se je v Sloveniji nazadnje zgodilo na predvečer političnega soglasja o demokratičnih spremembah in ustanovitvi lastne države. Solidarnost premaguje sebičnost, je hkrati poudaril.

Pahor, ki je v svojem govoru opozoril še na regeneracijo pravne kulture in pravne države, je med drugim dejal, da v Sloveniji poteka svojevrstna katarza tranzicije, ki je družbeno boleč proces, a neizogiben za vero ljudi v pravičnost. Vendar pa zmaguje zavedanje, da so Slovenci uspešni, če so enotni, je še povedal predsednik republike.

Po podatkih župana občine Šentjernej Franca Hudoklina se je 67. srečanja na Javorovici udeležilo približno 6000 ljudi, med njimi 170 pohodnikov in več predstavnikov tujih delegacij.

Borut Pahor je nagovoril zbrane