brioni, brionka, ladja Svet24.si

FOTO: Ob močnem neurju potonila ladja Brionka

zlato Svet24.si

Iskalec zlata zadel terno in obogatel

zapor ig 2 Necenzurirano

Spi v zaporu, čez dan pomaga osumljenim pranja ...

jerca legan milan cvikl m24 Reporter.si

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje ...

primoz roglic lev Ekipa24.si

Kakšen kralj! Rogličev sin po dirki zasenčil ...

Everybody loves Raymond Odkrito.si

Tragično ozadje srečne družine

luka asistenca Ekipa24.si

Luuuukaaaa! Dončić je šokiral svet z najbolj ...

Novice Črnomelj

FOTO: »… na kraju, ki se imenuje Črnomelj …«

Piše: Občina Črnomelj

Čas objave:
20.10.2018 06:56

V pastoralnem centru so predstavili publikacijo Janeza Weissa. Gre za memento na 790-letnico ustanovitve župnije Črnomelj in prve omembe dežele ter naselja v pisnih virih.

18. oktobra 1228 je bila izstavljena listina s katero je bila ustanovljena župnija Črnomelj. V listini sta prvič omenjena tako Črnomelj, kakor dežela, ki se imenuje Metlika, današnja Bela krajina. Ob 790-letnici tega pomembnega dogodka, s katerim sta Črnomelj in Bela krajina stopila v srednjeveško zgodovino Evrope, je torej potekala predstavitev publikacije kot memento na 790-letnico ustanovitve Župnije Črnomelj in prve omembe dežele ter naselja v pisnih virih. V času nastanka župnije je bil Črnomelj kraj, naselbina brez posebnega statusa. Že 23 let kasneje leta 1251 se omenja sodnik, trški sodnik, kar nakazuje na rast naselbine. Leta 1277 pa je Črnomelj izrecno omenjen kot t.i. »forum« trg. Prelomnica prve omembe Črnomlja kot naselja ter kasneje kot mesta sega torej daleč v zgodovino. Prav zaradi tega si obeležitev obletnice zasluži posebno mesto in pozornost.

Publikacijo je predstavil avtor Janez Weiss, prisotne pa sta nagovorila županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič ter črnomaljski župnik Gregor Kunej. Županja je v svojem nagovoru predstavila številne aktivnosti, projekte in ukrepe, ki tako ali drugače prispevajo k ureditvi in oživljanju mestnega jedra ter ob tem dodala, da je kar nekaj nalog še pred nami, v prvi vrsti Ulica Mirana Jarca.

Izdaja publikacije »… na kraju, ki se imenuje Črnomelj …« je z vsemi stroški stala 3.505,87 EUR in je bila v celoti krita iz občinskega proračuna.