sanremo 1 Svet24.si

Škandal na odru Sanrema: mladi pevec razdejal ...

profimedia-0746351184 Svet24.si

VIDEO: Ruski duhovnik pridiga o ubijanju ...

1673943364-s2f18725-3-1673943289444 Necenzurirano

Spet težave z digitalizacijo: kje so tečaji za ...

grims zalec vrba preseren fb Reporter.si

Branko Grims se je klanjal Prešernu v družbi ...

Ilka Stuhec darja crnko Ekipa24.si

Velike težave v ekipe Ilke Štuhec! Ilkina mama ...

Enigma Labs Spletna stran Odkrito.si

Aplikacija za prijavo NLP-jev

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice Črnomelj

FOTO: Na kresno noč zaključek Jurjevanja v Beli krajini

Piše: RIC Bela Krajina, U.F.

Čas objave:
24.06.2019 15:51

Predzadnjo junijsko nedeljo, 23. junija je potekal še zadnji, peti dan 56. festivala Jurjevanje v Beli krajini. Pozno popoldanski in večerni program se je v celoti odvil v Jurjevanjski dragi, ki so jo ob sončnem vremenu dodobra napolnili obiskovalci.

IMG_3477.jpg
Zaključek Jurjevanja v Beli krajini
Foto: Uroš Raztresen

Po gledališki predstavi za otroke Super krila na obisku in etno koncertu bande Poseben gušt, ki je uglasbila poezijo Iztoka Mlakarja, se je pričela osrednja prireditev ob dnevu državnosti. Častni govornik je bil župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek. Prireditev je popestrila glasba Godbe Črnomelj, ki so v repertoar tokrat umestili znane pop in rock skladbe.

IMG_3555.jpg
Zaključek Jurjevanja v Beli krajini
Foto: Uroš Raztresen

Na lep kresni večer, ki ga v Beli krajini tradicionalno praznujejo na predvečer dneva, ko goduje Janez Krsnik, je pred polno drago obiskovalcev potekal še zadnji in zaključni folklorni program »Lepa Anka kolo vodi«. Predstavilo se je 6 folklornih skupin, ki so izvedle 8 posamičnih nastopov. Najprej se je predstavila najstarejša belokranjska folklorna skupina KUD Lepa Anka Črnomelj, katerih članov povprečna starost je 71 let.

IMG_3785.jpg
Zaključek Jurjevanja v Beli krajini
Foto: Uroš Raztresen

Zaplesali so koreografijo pokojne Anke Tomc, imenovana Ankin splet. Po 16 letih se je na Jurjevanju ponovno predstavila FS Lancova vas, ki so v prvi odrski postavitvi predstavili koreografijo Jager, v naslednji pa koreografijo Drugi dan poroke. Plese in pesmi poljanske doline ob Kolpi je predstavili FS Predgrad v koreografiji Pobelelo polje. S koreografijo Svatovsko kolo pa se predstavila FS KUD Stari trg ob Kolpi. Enega največjih aplavzov večera si je zaslužila folklorna skupina Sveti Djordje iz Beograda, ki je ponovila koreografiji prejšnjih večerov, ples s pasovi in atraktivne igre iz Vojvodine.

IMG_3620.jpg
Zaključek Jurjevanja v Beli krajini
Foto: Uroš Raztresen


Brez sveže poletne nevihte tudi ta večer ni šlo tik pred začetkom koncerta Big Banda Črnomelj, a najbolj vztrajne pod odrom dežne kaplje niso zmotile. Plesni orkester je v dobri uri in pol predstavil bogat repertoar zabavnih tujih skladb in slovenskih popevk, ki jih je pod vodstvom dirigenta Toneta Kralja s krasnim glasom obogatila pevka Tina Kocjan.
56. festival Jurjevanje v Beli krajini se je poslovil z mislijo na prihodnje leto. Organizatorji se ob tej priložnosti zahvaljujejo sponzorjem in donatorjem za podporo, nastopajočim za sodelovanje ter obiskovalcem za obisk in dobro vzdušje.

IMG_3708.jpg
Zaključek Jurjevanja v Beli krajini
Foto: Uroš Raztresen