Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

FOTO: Na šoli s čistilko Fato

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.12.2012 11:59

V tretji sezoni projekta Ločujem, Zemljo varujem so v štiritedenskem izzivu najbolje ločevali odpadke učenci osnovne šole Center v Novem mestu, s čimer so si prislužili posebno presenečenje – obisk čistilke Fate.

Največje povečanje ločevanja odpadkov pa so dosegli v občini Šentjernej. V izzivu, ki sta ga organizirala Danone Slovenija in Komunala Novo mesto, so sodelovale tri šole (Grm, Center in Šentjernej) s skupaj z 2.075 otroci in učitelji.

V štiritedenskem izzivu so otroci prinašali ločeno zbrane odpadke v šolo in s tem zbirali nalepke. Razredi, ki so zbrali največ nalepk na učenca na posamezni šoli, so si prislužili izlet v pustolovski park. Partnerja projekta Ločujem, Zemljo varujem pa sta v letošnjem letu še dodatno nagradila šolo, ki je zbrala največ nalepk na učenca –Osnovno šolo Center je presenetila Lucija Čirović z likom čistilke Fate.

Komunala Novo mesto je izmerila tudi uspešnost ločevanja odpadkov na ekoloških otokih. V primerjavi z letom 2011 so v 2012 (analizirani meseci avgust do oktober) otroci s svojim znanjem prispevali k izboljšanju tako v Novem mestu kot v Šentjerneju. V Novem mestu se je ločevanje odpadkov na ekoloških otokih povečalo za kar 71 odstotkov. V Šentjerneju pa je Komunala Novo mesto poleg projektnih aktivnosti tudi povečala število zabojnikov – občina pa dosegla s pomočjo otrok povečanje za kar 185 odstotkov.


Po mnenju Urške Moretti, vodje projekta Ločujem, Zemljo varujem v Danone Slovenija, sta Novo mesto in Šentjernej pokazala, kako velik vpliv imajo lahko otroci doma, če jih znamo navdušiti in tudi pohvaliti za njihovo delo: »Letošnji projekt Ločujem, Zemljo varujem poteka že drugo leto v Novem mestu in tretje leto zapored v Sloveniji. Prepričana sem, da je Danone Slovenija v sodelovanju s Komunalo Novo mesto in osnovnimi šolami naredil največji premik s pomočjo otrok. Novo mesto in Šentjernej imata občutno več ločeno zbranih odpadkov na ekoloških otokih.«

V projektu sodelujoče šole Center s podružnico Mali Slatnik, Grm in Šentjernej s podružnico Orehovica so v štiritedenskem izzivu prispevale k ohranitvi preko 70 dreves, zmanjšale so emisije CO2 za dve toni in prihranile energijo za več kot šest let neprekinjenega gorenja žarnice. Zbrali so 4,2 tone papirja, 7,7 tone odpadnega stekla ter 1,7 tone odpadne embalaže.