ženska Dobra karma

Ženske s strupenim jezikom - in kako jim ga ...

umor_aretacija_lisice_noge Svet24.si

Ujeli objestneža, ki je po Ljubljani rezal ...

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Janši se za vsakim vogalom ...

viktor orban, andrej babiš Svet24.si

Ogorčeni češki premier želi govoriti z Janšo

EUM328-WoAAzewI Necenzurirano

NPU išče vezni člen med Počivalškom in ...

meghan profi Odkrito.si

Megan primerjala s Hitlerjem

Menopavza Njena.si

Jasna Kuljaj mami z vročimi fotografijami

Novice Novo mesto

FOTO: Na strokovno ekskurzijo po nova znanja

Piše: FIŠ NM

Čas objave:
15.03.2019 12:21

Na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu so včeraj gostili dijake in dijakinje Šolskega centra Novo mesto, smeri Računalniški tehnik in Tehniška gimnazija.

90 mladih upov je v okviru strokovne ekskurzije sodelovalo na dveh delavnicah. Izr. prof. dr. Blaž Rodič je pripravil delavnico z naslovom Kako do boljših odločitev z računalnikom, asist. Urška Fric pa delavnico Oblikovanje uporabniške izkušnje nekoliko drugače.


Dijake in dijakinje ter njihove mentorje je v uvodnem delu nagovoril dekan FIŠ, prof. dr. Dejan Jelovac, ki je med drugim izpostavil, da je FIŠ je ustanova, na kateri so študijski programi v toku z zadnjimi trendi na področju informacijske družbe in razvoja informacijskih tehnologij. »Na FIŠ vedno stremimo k razvoju. Od nastanka fakultete leta 2008 si vztrajno prizadevamo za napredek na pedagoškem in raziskovalnem področju.
Res smo mlada, vendar že sedaj zelo respektivna akademska ustanova v srednji in jugovzhodni Evropi. Ponujamo sodobne metode učenja, ki jih izvajajo na svojem področju uveljavljeni domači učitelji in tuji gostje iz svetovno znanih univerz, ter napredna učna sredstva. Verjamem, da si tudi vi želite biti čim bolj uspešni, da imate cilje, ki bi jih radi dosegli. Vsi pa se zavedamo tudi, da na poti do zastavljenih ciljev pogosto pridejo tudi ovire. Naj vam bodo v izziv, da ste jutri še boljši… da rastete in si z novimi znanji utirate svetlejšo pot v prihodnost

Po uvodnem delu in predstavitvi fakultete so se dijaki razdelili v dve večji skupini in na posameznih delavnicah nato nadaljevali skupinsko delo. »Dijakom smo predstavili orodja za podporo odločanju, s katerimi lahko poiščemo najboljšo izbiro ali pot do cilja. Na ta način si lahko olajšamo delo in izboljšamo naše odločitve, ko smo soočeni s težavnimi odločitvenimi problemi, kot so izbira študija in investicijske odločitve. Dijaki so spoznali odločitvene matrike in odločitvena drevesa za izračun optimalne alternative glede na verjetnost dogodkov ali želeno stopnjo tveganja ter metodo DEXi za primerjavo odločitvenih alternativ po več kriterijih,« je svojo izkušnjo z dijaki opisal izr. prof. dr. Blaž Rodič.

Asist. Urška Fric pa je o delavnici Oblikovanje uporabniške izkušnje nekoliko drugače povedala: »Dijaki so spoznali vse faze, ki so potrebne, če želimo oblikovati uporabniško izkušnjo. Prvotno smo jih predstavili primer uspešnega primera uporabniške izkušnje, Platformo e-Simbioza, nato pa so z uporabo najnovejših metod za oblikovanje uporabniške izkušnje, pripravili poslovni model izdelave spletnega mesta. Na koncu so slednjega tudi predstavili, in sicer z 2-minutnim elevator pitchem pred ocenjevalno komisijo