Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Berlin

FOTO: Nacionalni parki se predstavijo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.01.2013 17:04

Vse od leta 1997 se Slovenija kontinuirano predstavlja na Zelenem tednu v Berlinu (18. do 25. januar). Ta največji sejem prehrane in kmetijstva je ne le nemška pač pa osrednja Evropska sejemska prireditev za predstavitev kmetijstva, kulinarike, turistične ponudbe in storitev. Osrednja točka slovenske predstavitve je tokrat namenjena naravnim parkom. Po pooblastilu skupnosti naravnih parkov Slovenje je dogodek organiziral Javni zavod KP Kolpa.

Obiskovalce želijo pritegniti k odkrivanju slovenskih posebnosti in skrivnosti naših parkov, izjemne biotske pestrosti ter drugih naravnih in kulturnih značilnosti, ki prav tako nudijo možnosti za aktivni oddih. Peka pogače, pisanje pisanic, polsetenje se je izkazalo kot odlična animacija, ki mimoidoče privabi bliže in jih opogumi, da sedejo k bogato obloženi mizi na kateri strežejo z dobrotami Turistične kmetije Firbas, ob tem pa se dobro seznanijo s parki in turistično ponudbo.

Pri predstavljanju turističnih destinacij, predvsem v zavarovanem območju pa predstavnikom Slovenske turistične organizacije, pomagajo tudi kolegi iz Škocjanskih jam in Triglavskega narodnega parka. Svoje proizvode na sejmu predstavljajo Sečoveljske soline d.o.o, Kozjanski regijski park, TNP in KP Kolpa. Poleg odlične pogače Tončke Jankovič je bilo mogoče poskušati (predvsem pa kupiti) tudi žganja, suho sadje, sokove, bovli, piščalke, pisanice, vezenine, polstene izdelke in druge proizvode belokranjskih mojstrov: Družine Žagar, Filak, Vesne Veselič, Slavice Jankovič in vinarstva Dolc. Z reklamnimi materiali pa je predstavitev v Berlinu podprl tudi RIC Bela krajina.

Posebna zahvala gre tudi podjetju Adria mobil d.o.o., ki je z brezplačno izposojo avtodoma Krajinskemu parku Kolpa omogočila predstavitev v Berlinu, saj zaradi težke finančne situacije ta sicer ne bi bila mogoča.

Sicer pa je imel zelo veliko obveznosti in srečanj v Berlinu tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, slovensko stojnico in ponudbo na njej pa je izkoristil tudi za številna bilateralna srečanja s kolegi ministri. Sejma se je udeležil tudi predsednik Odbora za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan in sekretarka Dragana Čuljkovič, ki sta se na slovenski stojnici sestala z odborom za kmetijstvo iz nemškega Bundestaga.

Zeleni teden je tudi priložnost za srečanje s slovenskimi izseljenci v Berlinu. Ti se sestajajo tudi v okolju cerkve, ki jo vodi legendarni slovenski župnik Izidor Pečovnik - Dori. Maše in družabnega dogodka - Antonovega, se je udeležil tudi minister Bogovič in delegacija. Belokranjci smo za sicer bogato obloženo mizo pripevali sveže pogače, žganje in salame. Sečoveljske soline so Slovence obdarile z morsko soljo (zelo veseli, ker je v njej le sonce, brez dodatkov...) , Kozjanski park pa je za otroke (župnija im tudi vrtec) prispeval odlične sadne sokove. Brošure - koledarja KP Kolpa s slovenskimi avtohtonimi pasmami so bili veseli prav vsi, župnik Dori pa bo v župnijski knjižnici imel odslej tudi monografijo Zelena Slovenija, ki predstavlja tudi vse slovenske parke.

Čeprav je bil delavnik zelo dolg in vožnja do Berlina (in nazaj) naporna, je bil proti jutru še čas za obisk največjih znamenitosti tega 3,5 milijonskega mesta (resda kar v delovnih oblekah), kar jim je omogočila rojakinja Martina Konda, ki dela kot socialna delavka, aktivna pa je tudi kot učiteljica in novinarka.