Štatenbeg, Makole Svet24.si

Do usodnega DA brezplačno, lahko pa tudi ...

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

damjan-murko Njena.si

To je razlog, da Damjan Murko ni znova postal ...

cristiano ronaldo al nassr pm Ekipa24.si

Za to mu plačajo 200 milijonov? Noro, kakšno ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

FOTO: Najvarneje kolesarijo mladi iz Osnovne šole Bršljin

Piše: STA

Čas objave:
24.05.2019 12:56

Na zaključni prireditvi programa Varno na kolesu, katerega namen je preko tekmovalno obarvanih nalog ter dodatnih aktivnosti za utrjevanje prometnih znanj poskrbeti, da se bodo osnovnošolci varneje vključili v promet, je zmago letos slavila Osnovna šola Bršljin. S tem si je prislužila glavno nagrado v višini 1000 evrov, so sporočili organizatorji.

VNK_ETM_Br+íljin (2).JPG
Učenci OŠ Bršljin
OŠ Bršljin

Drugo mesto je osvojila osnovna šola Prestranek, ki je prejela nagrado v višini 800 evrov, tretje mesto pa je zasedla Osnovna šola Dobje z nagrado v višini 600 evrov.

Vseslovenski program Varno na kolesu je letos sicer povezoval 90 šol oziroma več kot 3300 šolarjev. Družba Butan plin je skupaj z javno agencijo za varnost prometa, policijo, Kolesarsko zvezo Slovenije, podjetjem BTC, Telekomom Slovenije in Zavarovalnico Triglav program letos izvedla že sedmič, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

VNK_ETM_Br+íljin (1).jpg
Varno na kolesu
Foto: OŠ Bršljin

Udeleženci so se na četrtkovi prireditvi lahko podali na kolesarski poligon, preverili svojo naletno težo pri različnih hitrostih ob morebitni nesreči, se preizkusili v polžji vožnji in sestavljanju prometnih znakov, preverili svoje znanje o kolesarski opremi in prisluhnili predstavitvi policije, so dejavnosti udeležencev predstavili organizatorji.

Mladi si lahko preko programa utrjujejo prometno znanje, spoznavajo cestnoprometne predpise in kolesarsko opremo ter se seznanjajo z morebitnimi nevarnimi točkami v lokalnih prometnih ureditvah.

Program izpostavlja tudi zabavno plat kolesarjenja in vabi k aktivnemu preživljanju prostega časa. Vsi učenci sodelujočih šol so lahko tako v okviru dodatne naloge "Na kolo za zdravo telo" z rednim kolesarjenjem nabirali kilometre za svojo šolo. Na prireditvi so bile tako razglašene šole z najvišjim povprečnim številom prevoženih kilometrov. Največ kilometrov so zabeležili na Osnovni šoli Moravče.

Prireditve sta se med drugim udeležila tudi nizozemski veleposlanik v Sloveniji Bart Twaalfhoven, ki pozdravlja širjenje zglednih kolesarskih vrednot med mladimi, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič in Marta Novak z Zavoda za šolstvo in šport.