Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

FOTO: Nepogrešljivi štirinožni reševalci

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.04.2013 13:05

Člani Kinološkega društva IZAR Čatež ob Savi in Kinološkega društva Brežice so dopoldne v Brežicah javno predstavili svoje reševalne pare ter lično informativno zloženko z naslovom 'POGREŠANI? KAKO UKREPATI?'

Ugotavljajo namreč, da kljub visoko usposobljenim reševalnim skupinam, ki so v stalni pripravljenosti za reševanje in v Brežicah delujejo pod okriljem omenjenih dveh krovnih organizacij, ljudje še vedno premalo poznajo in uporabljajo možnosti reševanja pogrešanih oseb s pomočjo psov.

Vsak par (vodnik in pes), ki sodeluje na iskalni akciji, ima opravljen izpit za reševanje in ima znanja s področja nudenja prve pomoči, orientacije v naravi, poznavanja sistema GPS, profiliranja pogrešanih oseb, taktike iskanja… Preiskavo območja lahko opravljajo samostojno ali v sodelovanju z drugimi službami.

Pse je narava obdarila s čudežnimi lastnostmi – med drugim tudi z neverjetno sposobnostjo zaznavanja s pomočjo vonja. Pasji nos je sposoben odkriti marsikaj, kar človeško oko ni sposobno opaziti ali zaznati. Pri reševalnih psih je čutilo vonja izpopolnjeno do vrhunca. Vodnik svojega psa nauči najti še tako neznaten izvor človeškega vonja. Pri tem ni pomembno koga iščemo – kuža išče prisotnost človeškega vonja v zraku in ko pogrešanega najde, nanj opozori z laježem. Reševalni psi so usposobljeni za iskanje v ruševinah, v naravi, pod plazovi.

Pes in vodnik imata za sabo nešteto ur treningov, vaj, pripravljalnih akcij in izkušenj na terenu. Sta reševalni par – in sta PROSTOVOLJCA, ki sta vedno in povsod pripravljena pomagati – sta vez z življenjem.

V zloženki najdemo tudi zelo uporabne nasvete kaj storiti, če se izgubimo in kako naj ukrepajo svojci pogrešane bližnje osebe. Razen tega, da v najkrajšem možnem času obvestimo policijsko postajo, pokličemo tudi na 112 Center za obveščanje, ki bo nemudoma aktiviral tudi regijsko enoto z reševalnimi psi. Za območje Posavja, Dolenjske in Bele krajine lahko pokličete direktno tudi na Kinološko društvo IZAR, Jernej Agrež: 040 649 265 ter Kinološko društvo Brežice, Matjaž Zanut: 040 630 615 .

Jernej Agrež in njegov pes Šon sta nedavno našla pogrešano osebo iz Doma upokojencev Brežice.

Jernej Agrež iz Kinološkega društva Izar