hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

dejan-kontrec, nina-osenar Njena.si

Nina Osenar javnosti prvič pokazala sina

filip flisar monika vuk Ekipa24.si

Ločila se je od Flisarja - zdaj je slovenska ...

Novice Semič

FOTO: Komisija ocenjuje tudi škodo v Semiču

Piše: Občina Semič

Čas objave:
14.06.2018 09:50

Tudi občino Semič je v petek, 8. junija popoldne zajelo močno neurje s točo. Toča je bila zelo gosta in različnih velikosti, tudi v velikosti teniške žogice nepravilnih oblik

psenica toca 2.png

Škodo so utrpele največ kmetijske površine na območju v smeri od Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, do Oskoršnice v dolžini približno 5 km in širini 4,5 km zračne razdalje.

njiva po neurju 2.png

Lažje so bili poškodovani tudi mnogi objekti, ki so jih gasilska društva iz Gasilske zveze Semič začela sanirati že v petek, takoj po neurju, v soboto in v ponedeljek. Posredovali so na 96. objektih, opravljenih je bilo 4.514 ur, na delu je bilo v vseh treh dneh skupaj 124 gasilcev. S 27. vozili so intervenirali na območju Kota, Sadinje vasi, Vrčic, Nestoplje vasi, Pugleda in Semiča. Pokrivali so odkrite strehe in s PVC folijo zaščitili večje poškodovane površine na objektih in črpali večje količine vode v industrijski coni PSC Vrtača. Po prvi oceni naj bi bilo škode na objektih okoli 70.000 EUR. Glede na posredovanje gasilcev pa lahko ocenimo tudi stroške intervencije na 90.000 EUR.

njiva po neurju.png


Gasilci GZ Semič so nudili tudi pomoč pri sanaciji škode v občini Črnomelj, kamor so napotili svoje ekipe v soboto, nedeljo, ponedeljek in torek.

psenica polje.png

Komisija za ocenjevanje škode po naravnih nesrečah v Občini Semič je v torek opravila terenski ogled poškodovanih kultur na prizadetem območju in Upravi RS za zaščito in reševanje posredovala prvo oceno škode po neurju s točo. Ta bo posredovana v obravnavo Vladi RS, ki se bo na osnovi tega odločila o izdaji sklepa o začetku ocenjevanju škode. V kolikor bo sklep sprejet, bo lahko stekel postopek zbiranja vlog oškodovancev.

vinograd.png

Najbolj so bili prizadeti vinogradi v Anzlovi gori in v delu Stare gore. Prizadetost je ocenjena na 50 – 80 %. Najbolj prizadeto območje pri pšenici je bilo območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice,do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 70%. Pri posevkih ječmena je najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 80 - 100 %.  Pri koruzi je najbolj prizadeto območje Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 80 - 100 %.  Na njivah s krompirjem je največ škode na območjih Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 60 %.

psenica toca.png

Posevek krmnega graha je v bližini naselja Lipovec uničen 100 %. Na vrtninah je največ škode neurje povzročilo na območju Nestoplje vasi, Lipovca, Pugleda, Mladice, do Coklovce. Prizadetost je ocenjena na 50 - 80 %.

njiva po neurju 3.png