nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

Severina, Igor Kojić Svet24.si

FOTO: Potem ko je izbrisala soprogov priimek, ...

jansa sarec-pl3 Reporter.si

Ker je Marjan Šarec skočil v prazen bazen, bo ...

ivan janez janša sds Svet24.si

Janez Janša prepričal NSi, DeSUS in SMC

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Stojan Petrič je izgubil Karavanke, a dobil ...

1_jernej tozon 4 Njena.si

Jernej Tozon s svojo novo prijateljico

Nandi Uzelac Njena.si

Sanjski moški: Nandi po šovu odkrili tumor

Novice Dolž

FOTO&VIDEO: Nova informacijska tabla ob začetku praznovanj

Piše: KS Dolž

Čas objave:
14.10.2019 15:57

V Krajevni skupnosti Dolž so nedavno začeli niz praznovanj v počastitev 100-letnice Podružnične šole Dolž.

S slovesnostjo s kulturnim programom so obeležili postavitev informacijske table v središču vasi. S simbolnim dejanjem sta tablo namenu predala predsednik KS Dolž Martin Kobe in župan MO Novo mesto Gregor Macedoni.

Informacijska tabla z zemljevidom peš- in kolesarskih poti na eni strani ter pregledom lokalne zgodovine na drugi je del projekta, ki so ga skupaj zasnovale štiri podgorjanske krajevne skupnosti Stopiče, Gabrje, Podgrad in Dolž. Kot je na sobotni slovesnosti poudaril predsednik KS Dolž Martin Kobe »s postavitvijo obeležja jasno sporočamo, da razmišljamo dolgoročno. V krajevni skupnosti verjamemo, da imamo kaj pokazati in da to presega okvirje lokalne skupnosti – tudi to je bil eden od razlogov, da smo informacije zapisali še v angleškem prevodu. Z veseljem smo se pridružili pobudi ostalih gorjanskih krajevnih skupnosti in s tem dokazali, da znamo tvorno in uspešno sodelovati,« je še dejal.


Informacijska tabla je eden prvih tovrstnih projektov članov novega sveta krajevne skupnosti Dolž, ki vidi priložnost tudi v promociji lokalnih danosti. Prizadevanja krajevne skupnosti je pozdravil tudi župan MO Novo mesto Gregor Macedoni in hkrati krajane pozval, naj razmišljajo o dodatni turistični ponudbi, ki bi poleg naravnih, kulturnih in zgodovinskih danosti pritegnila in predvsem zadržala turiste.

Informacijska tabla je v celoti delo krajanov, ki so krajevne posebnosti popisali, fotografirali in oblikovali v lično celoto. Sami so izdelali promocijski kozolec in namestili tablo. Da so ob 100-letnici šole uresničili projekt informacijske table ni naključje, saj je zgodovina šole tesno povezana z zgodovino kraja in obratno. »Če poznamo svojo krajevno zgodovino, potem bomo lažje razumeli naše prednike in kar je še bolj pomembno, svoje otroke bomo lahko vzgajali v ponosne in spoštljive Podgorce,« je v nagovoru še poudaril predsednik Kobe.

Na Dolžu bodo praznovanja ob častitljivem jubileju šole vrhunec dosegle ta petek, ko učiteljice in učenci šole pripravljajo osrednjo prireditev in priložnostno razstavo.