jernej damjan, niki, taya damjan Dobra karma

Iskrena Jernej in Taya Damjan - tudi o novem ...

planinc rozman1 Svet24.si

Alenka in Igor o težkih preizkušnjah na poti do ...

janez-jansa-in-bojan-pograjc-pred-tremi-desetletji-uspesna-v-triglavski-steni-01 Reporter.si

Državni sekretar v Janševem kabinetu Bojan ...

vasko simoniti Svet24.si

Dinastije: Oče ministra za kulturo spesnil prvo ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

IMG_20200708_113611_886 Odkrito.si

Omar Naber - Skriva otroka???

Helena Blagne Njena.si

V takšnem razkošju uživa Helena Blagne

Novice Metlika

FOTO: Nova povezovalna cesta pri OŠ Metlika

Piše: Občina Metlika

Čas objave:
19.11.2019 08:39

Osnovna šola Metlika stoji na lokaciji, ki je do nedavnega imela to pomanjkljivost, da so obiskovalci do nje lahko dostopali le preko Vinogradniške ceste in v nadaljevanju preko Šolske ulice, ki ni primerna za količino prometa, ki se odvija po njej, hkrati pa tudi nima po celi dolžini pločnika.

Cestišče je ozko in ne omogoča sočasnega srečevanja dveh vozil, zato je občina
v preteklosti postavila eno izogibališče, na odseku s pločnikom pa je srečevanje dveh vozil možno le tako, da eno zapelje na pločnik. Razširitev cestišča in izgradnja pločnika na manjkajočem odseku ni možna, ker gre za gosto poseljeno območje s stanovanjskimi objekti neposredno ob cesti. Prometni režim je nevaren za šolarje, ki hodijo v šolo peš, zato starši otroke, predvsem nižjih razredov, v šolo vozijo z avtomobili. Posledično so se pred šolo vsakodnevno srečevali s prometnim kaosom, saj so bili starši primorani obračati vozila pred šolskimi vrati. Zato se je občina odločila, da bo z izgradnjo nove povezovalne ceste med Šolsko ulico in Trdinovo potjo ter v okviru te z izgradnjo pločnika in cestne razsvetljave ter v nadaljevanju z delno rekonstrukcijo obstoječe javne poti na Šolski ulici izboljšala prometno varnost šoloobveznih otrok ter omogočila lažji, hitrejši in varnejši dostop do osnovne šole. Z izgradnjo nove ceste je sedaj možno do šole dostopati z dveh smeri, zaradi česar staršem ni potrebno več obračati vozil pred šolo in dodatno obremenjevati Šolske ulice.

nova-povezovalna-cesta-pri-oš-metlika
Nova povezovalna cesta pri OŠ Metlika
Občina Metlika

V letu 2019 je Občina Metlika izvedla prvo fazo ureditve prometne infrastrukture in sicer so
zgradili novo povezovalno cesto med Šolsko ulico in Trdinovo potjo v sledečem obsegu:
- nova cesta v dolžini 185 m,
- pločnik za pešce v dolžini 226 m,
- cestna razsvetljava,
- prometna signalizacija,

- krajinska ureditev z urbano opremo in
- ukrep za umirjanje prometa.

Celotna vrednost nove povezovalne ceste skupaj s projektno dokumentacijo, gradnjo, gradbenim nadzorom, arheološkim nadzorom in koordinacijo varnosti pri delu je znašala 224.633,67 evrov. Občina Metlika je izgradnjo pločnika, cestne razsvetljave, postavitve urbane opreme in ukrepov za umirjanje prometa prijavila na javni razpis Ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranju ukrepov trajnostne mobilnosti in pridobila nepovratna sredstva v višini 49.543,90 evorv. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Projektno dokumentacijo je izdelalo podjetje ACER Novo mesto d.o.o., gradnjo je izvajalo podjetje TGH, Trgovsko gradbena hiša, d.o.o. iz Črnomlja, gradbeni nadzor pa podjetje Megrad iz Novega mesta. 

Sočasno je občina z lastnimi sredstvi uredila Trdinovo cesto na priključku z novo povezovalno cesto. Vrednost teh del je znašala 17.000,00 evrov. Namen investicije je bil v prvi vrsti z izgradnjo nove povezovalne ceste med Šolsko ulico in Trdinovo potjo ter v okviru te z izgradnjo pločnika in cestne razsvetljave izboljšati prometno varnost šoloobveznih otrok ter omogočiti lažji, hitrejši in varnejši dostop do osnovne šole. V naslednjih letih bo Občina Metlika pristopila k izvedbi druge faze ureditve prometne infrastrukture in sicer k rekonstrukciji Šolske ulice od nove povezovalne ceste do uvoza k Osnovni šoli Metlika.
Včeraj sta novo pridobitev slavnostno predala namenu župan Darko Zevnik in direktor
podjetja TGH d.o.o. Stjepan Jarnević.