Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Novi artroskopski stolp v Splošni bolnišnici Novo mesto

Piše: SB Novo mesto

Čas objave:
06.03.2020 09:57

Splošna bolnišnica Novo mesto, v sklopu oddelka za travmatologijo kirurškega sektorja vsako leto opravi približno 500 artroskopskih operacij, ki so v večini nadomestile klasične operacije, namenjene zdravljenju poškodb in obolenj kolen in ramen. Gre za izjemno pogoste poškodbe, ki so posledica športnih dejavnosti in življenjskega sloga prebivalstva, in so tako v Evropi kot tudi v Sloveniji v porastu.

Bolnišnica ima nov artroskopski stolp, ki ga je financiralo skupaj 70 donatorjev (od novembra 2018 do julija 2019). Iz donacij je bilo zbranih okoli 90.000 evrov, s tem pa so v celoti pokrili vse stroške nakupa. Oprema je najnovejše generacije, namenjena minimalno invazivnim kirurškim posegom v sklepih, kot so rama, koleno, gleženj, zapestje. Najsodobnejša tehnologija 4K, vgrajena v opremo, kirurgu omogoča natančnejši prikaz obolenj v sklepih, večje vidno polje med samim posegom in s tem učinkovitejši in za pacienta varnejši kirurški poseg. Ob visoki stopnji zaščite podatkov, oprema omogoča enostavno dokumentiranje in shranjevanje posamičnih delov operativnega posega. Vgrajena funkcija »brezžičnega prenosa v živo« pa bolnišnici zagotavlja najnaprednejšo tehnologijo za namen izobraževanja tako zaposlenih kot tudi pacientov.

IMG_2503.jpg
Donatorji za nakup artroskopskega stolpa
Foto: SB Novo mesto

Nova pridobitev omogoča učinkovito, uspešno in natančno delo. Glavna prednost artroskopskih posegov je minimalna invazivnost, kar zmanjšuje bolečine po operaciji, zaradi povečave slike s pomočjo kamere je boljša preglednost sklepa, manj je brazgotinjenja, v nekaterih primerih je veliko hitrejše tudi okrevanje, manj je možnih zapletov pri celjenju, manj je okužb.

Pacientom, ki prihajajo iz najbolj aktivne skupine prebivalstva, bo zagotovljeno hitrejše okrevanje in nadaljevanje aktivnega življenjskega sloga. Nova oprema bo prispevala tudi k skrajšanju čakalne dobe za artroskopske posege, ki trenutno znaša od 3 do 4 mesece.

Nakup je bil v celoti pokrit s sredstvi donacij.