dvojčici Dobra karma

Psihološki test: postavljate trdne ali krhke ...

5_miha perat Svet24.si

FOTO: Miha Perat uspešno okreva po operaciji

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

komen, polave Svet24.si

FOTO: Voda zalila prvo nadstopje gradu Štanjel, ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

will-smith, jason-derulo Odkrito.si

Will Smith ostal brez zob

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Novice Novo mesto

FOTO: Novi CT apart za 1,5 milijona evrov

Piše: SB Novo mesto

Čas objave:
02.07.2020 09:16

V Splošni bolnišnici Novo mesto so bogatejši za nov CT aparat. Investicija je vredna 1,5 milijona evrov. 70 odstotkov naložbe je sofinancirala država, 30 odstotkov pa je zagotovila bolnišnica sama. Vsako leto opravijo okrog 10.000 CT preiskav. Opravljajo diagnostična slikanja vseh delov telesa, največ pa je CT preiskav glave, trebuha in prsnega koša, kar obsega približno 80% vseh preiskav.

ct-aparat, novomeška-bolnišnica, novo-mesto
CT aparat
Foto: SB Novo mesto

Do zdaj so imeli v bolnišnici le en CT aparat, ki je star 12 let. Vsako leto so zaradi velikega števila opravljenih preiskav morali zamenjati rentgensko cev, kar je pomenilo velike stroške vzdrževanja.

ct-aparat, novomeška-bolnišnica, novo-mesto
CT aparat
Foto: SB Novo mesto

Novi CT aparat pa ima vrhunsko tehnologijo, kar za paciente pomeni boljšo diagnostiko ob nižji obremenitvi z ionizirajočim sevanjem. Preiskava bo tako za paciente bolj natančna in bolj varna, ker pa je aparat tudi zmogljivejši, bodo lahko v bodoče uvedli tudi nove diagnostične preiskave (npr. CT koronarografijo oz. neinvazivne kardiološko žilne preiskave), sposobni pa bodo pregledati več pacientov na časovno enoto. Tako se pacientom iz njihove regije za CT koronarografijo ne bo več treba voziti v druge ustanove, kar je ogromna pridobitev in tega so zelo veseli.

Še vedno pa bodo poleg novega CT aparata, za manj zahtevne preiskave še vedno uporabljali tudi stari CT aparat, kar bo zagotovo pripomoglo k zmanjševanju čakalnih dob.

(Na skupinski fotografiji so od leve proti desni: Srečko Vovko, vodja radioloških inženirjev, Tanja Šubic, dr. med., specialistka radiologije, prim. Milivoj Piletič, strokovni direktor, Simona Volf, pomočnica direktorice za zdravstveno nego, Katarina Drenik, pomočnica direktorice za pravne zadeve, doc. dr. Milena Kramar Zupan, direktorica, Ivan Kos, dr. med., specialist radiologije, vodja radiološkega oddelka)