hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

sveca Ekipa24.si

Tragedija! Nogometaš storil samomor! Vrgel se je ...

dejan-kontrec, nina-osenar Njena.si

Nina Osenar javnosti prvič pokazala sina

filip flisar monika vuk Ekipa24.si

Ločila se je od Flisarja - zdaj je slovenska ...

Novice Novo mesto

FOTO: Novo mesto bo prevzela sodobna fotografija

Piše: STA

Čas objave:
30.07.2018 07:06

V Novem mestu se bo drevi začel 5. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki je zrasel na tradiciji tamkajšnjega festivala dokumentarne fotografije. Potekal bo do vključno sobote, v okviru festivalskega programa se bo med drugim zvrstilo sedem razstav, sodelovalo bo 25 umetnikov iz 12 držav.

Festival bodo drevi ob 20. uri odprli v novomeški galeriji Simulaker. Po podatkih prirediteljev bodo v okviru Fotopuba 2018 pripravili niz prireditev, ki bodo v Novo mesto vnovič pripeljale številne mednarodno uveljavljene umetnike, kustose, urednike, založnike in galeriste.

Kot so zapisali, peta izvedba festivala Fotopub vnovič "preizprašuje in širi ustaljene meje umetniških, kuratorskih in geografskih diskurzov".

Na festivalu prihaja do združevanja mednarodnih umetnikov in kustosov, katerih delo sodi na razpotja in presečišča sodobne vizualne umetnosti, novih medijev in tehnologije, so dodali.

Letos bodo predstavili vrsto novih projektov, pripravljenih posebej za Fotopub, ki kritično "vznemirjajo, preizprašujejo in se odzivajo" na ustaljene umetniške in družbenopolitične prijeme, "strukture moči, antagonizme in procese proizvodnje znanja".Med festivalom bo pripravili vrsto uradnih in neuradnih prireditev. Med temi sedem razstav, tri projekte, večerna predavanja, posebej oblikovan glasbeni program in tako imenovani Fotopubov predstavitveni "Portfolio Review", ki bodo v Novo mesto pripeljali 25 umetnikov iz Kanade, Hrvaške, Češke, Nemčije, Madžarske, Italije, Litve, Nizozemske, Slovenije, Ukrajine, Velike Britanije in ZDA.

Ti bodo svoje delo predstavljali v izključno v nevsakdanjih ali zapuščenih prostorih novomeškega središča, tamkajšnje ulice pa bodo prizorišče "lokacijsko specifičnih instalacij in performansov".

Kot festivalska prizorišča so prireditelji festivala navedli galerijo Simulaker, več stavb novomeškega jedra, mestni park, klub LokalPatriot, novomeško avtobusno postajo in garažo pod Novim trgom.

Med festivalom bo tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Ljubljane v Novo mesto. Obisk festivalskih prireditev bo brezplačen.