karim Svet24.si

To je sledica, ki je Karim iz MasterChefa še ni ...

Jelena in Neda Svet24.si

FOTO: Neda Ukraden pozirala s svojo edinko

roki kocevje ne moze nam niko nista pl Reporter.si

Romske tolpe terorizirajo Kočevje: umori, kraje, ...

naslovna titova vozila1 Svet24.si

FOTO: Luksuzna vozila Josipa Broza Tita

POL299890221467 Necenzurirano

Bojan Požar le dobil plačilo za podporo vladi

jože-potrebuješ, andreja-potrebuješ Njena.si

Tako talentirana je mlajša hči Jožeta Potrebuješa

1sanjski moški tekmovalke Njena.si

Tekmovalke so mislile, da je sanjski moški Franko...

Novice Novo mesto/Peking

FOTO: Novomeško izvozno gospodarstvo vse bolj prisotno tudi na kitajskem trgu

Piše: MO NM, U.K.

Čas objave:
30.04.2019 06:05

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni se je prejšnji teden v Pekingu kot predstavnik Združenja mestnih občin Slovenije na povabilo CPAFFC (The Chinese People's Association for Friendship with Foreign Countries) udeležil foruma Belt and Road – enega največjih mednarodnih dogodkov na področju sodelovanja držav v najširšem pomenu, od gospodarstva do kulture.

V ospredju županovega obiska je bila krepitev gospodarskih vezi, saj so uspešna novomeška izvozna podjetja v zadnjem času vse bolj prepoznavna tudi na Kitajskem. Foruma se je udeležila močna slovenska delegacija na čelu z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in državno sekretarko Ministrstva za infrastrukturo Nino Mauhler.

kitajska 3.jpg
Novomeško izvozno gospodarstvo vse bolj prisotno tudi na kitajskem trgu
Foto: MO Novo mesto

Župan Gregor Macedoni je po Pekingu obiskal tudi Dalian, eno najbolj razvijajočih se kitajskih in svetovnih gospodarskih središč ter pomembno logistično in pristaniško mesto, kjer se je srečal s predstavniki mesta s podžupanjo Li Li na čelu, ter s predstavniki Brilliance Special Vehicle – BSV, ki jih je vodil predsednik Liu Xuemin. Župan si je skupaj z njimi ogledal proizvodnjo BSV, ki z novomeško Adrio Mobil razvija skupno proizvodnjo Adriinih avtodomov in prikolic za kitajski trg. Adria Mobil je eno prvih tujih podjetij, ki je zaključilo celotni postopek homologacije t.i. RV (Recreational Vehicle) vozila na Kitajskem. BSV je divizija podjetja Brilliance, ki je največji kitajski avtomobilski proizvajalec in za kitajski trg med drugim proizvaja tudi avtomobile znamk Renault Nissan in BMW, pri čemer se odpirajo priložnosti za novomeški TPV, ki je vzporedno z obiskom ministra Počivalška krepil gospodarske vezi v mestu Shenyang.

Na kitajskem trgu je sicer prisotna tudi novomeška tovarna zdravil Krka, ki je z lokalnim partnerjem Menovo leta 2018 ustanovila skupno podjetje, ki že dosega prve uspešne rezultate na kitajskem farmacevtskem trgu.

Pobuda 'Belt and Road' si prizadeva opolnomočiti infrastrukturne, trgovinske in investicijske povezave med Kitajsko in več kot 68 drugimi državami (od vzhodne Azije do Evrope), ki skupaj ustvarijo 40 odstotkov globalnega BDP, vključujejo tretjino svetovne trgovine, 65 odstotkov svetovnega prebivalstva (cca. 4,4 milijarde ljudi) in 75 odstotkov energijskih virov. Letošnje izvedbe foruma, ki je potekal pod geslom oblikovanje svetlejše skupne prihodnosti se je udeležilo več kot 40 voditeljev držav, 50 mednarodnih organizacij, 100 uradnikov na ministrski ravni in 1200 delegatov iz različnih držav in regij.