laparoskopija Svet24.si

Na operacijski mizi je kričala, kirurg je ni ...

ENERGIJE Dobra karma

Za optimalno delovanje: energijska napoved od 13. ...

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za soboto, 14. decembra

jeton zumeri Svet24.si

Nasilništvo in orožje: 29-letnik mami svojega ...

ženska Dobra karma

7 osupljivo hitrih in lahkih vaj do občutkov ...

lucija Njena.si

Kaj se je po snemanju zgodilo med Lucijo in ...

sara-rutar Njena.si

Sara Rutar šokirala z resnico o sebi

Novice Novo mesto/Peking

FOTO: Novomeško izvozno gospodarstvo vse bolj prisotno tudi na kitajskem trgu

Piše: MO NM, U.K.

Čas objave:
30.04.2019 06:05

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni se je prejšnji teden v Pekingu kot predstavnik Združenja mestnih občin Slovenije na povabilo CPAFFC (The Chinese People's Association for Friendship with Foreign Countries) udeležil foruma Belt and Road – enega največjih mednarodnih dogodkov na področju sodelovanja držav v najširšem pomenu, od gospodarstva do kulture.

V ospredju županovega obiska je bila krepitev gospodarskih vezi, saj so uspešna novomeška izvozna podjetja v zadnjem času vse bolj prepoznavna tudi na Kitajskem. Foruma se je udeležila močna slovenska delegacija na čelu z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in državno sekretarko Ministrstva za infrastrukturo Nino Mauhler.

kitajska 3.jpg
Novomeško izvozno gospodarstvo vse bolj prisotno tudi na kitajskem trgu
Foto: MO Novo mesto

Župan Gregor Macedoni je po Pekingu obiskal tudi Dalian, eno najbolj razvijajočih se kitajskih in svetovnih gospodarskih središč ter pomembno logistično in pristaniško mesto, kjer se je srečal s predstavniki mesta s podžupanjo Li Li na čelu, ter s predstavniki Brilliance Special Vehicle – BSV, ki jih je vodil predsednik Liu Xuemin. Župan si je skupaj z njimi ogledal proizvodnjo BSV, ki z novomeško Adrio Mobil razvija skupno proizvodnjo Adriinih avtodomov in prikolic za kitajski trg. Adria Mobil je eno prvih tujih podjetij, ki je zaključilo celotni postopek homologacije t.i. RV (Recreational Vehicle) vozila na Kitajskem. BSV je divizija podjetja Brilliance, ki je največji kitajski avtomobilski proizvajalec in za kitajski trg med drugim proizvaja tudi avtomobile znamk Renault Nissan in BMW, pri čemer se odpirajo priložnosti za novomeški TPV, ki je vzporedno z obiskom ministra Počivalška krepil gospodarske vezi v mestu Shenyang.

Na kitajskem trgu je sicer prisotna tudi novomeška tovarna zdravil Krka, ki je z lokalnim partnerjem Menovo leta 2018 ustanovila skupno podjetje, ki že dosega prve uspešne rezultate na kitajskem farmacevtskem trgu.

Pobuda 'Belt and Road' si prizadeva opolnomočiti infrastrukturne, trgovinske in investicijske povezave med Kitajsko in več kot 68 drugimi državami (od vzhodne Azije do Evrope), ki skupaj ustvarijo 40 odstotkov globalnega BDP, vključujejo tretjino svetovne trgovine, 65 odstotkov svetovnega prebivalstva (cca. 4,4 milijarde ljudi) in 75 odstotkov energijskih virov. Letošnje izvedbe foruma, ki je potekal pod geslom oblikovanje svetlejše skupne prihodnosti se je udeležilo več kot 40 voditeljev držav, 50 mednarodnih organizacij, 100 uradnikov na ministrski ravni in 1200 delegatov iz različnih držav in regij.